Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nytt militärt stöd till Ukraina på gång

Sverige har lovat ytterligare militära stödpaket till Ukraina. Högt på Ukrainas önskelista står artillerisystemet Archer.
– Jag är helt övertygad om att det kommer att ske, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

ANNONS

Om Archer kommer i detta paket eller längre fram framgår inte.

Att Sverige lovat nya militära stödpaket framgick av Ulf Kristerssons tal på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på söndagen.

Kristersson uppgav att han talade med Ukrainas president Zelenskyj i förrgår. Då bekräftade han att det nionde svenska stödpaketet kommer att följas av "fler och kraftfulla inom kort."

– Jag underströk att vi har mycket på vår EU-agenda, men också att ingen annan uppgift är viktigare för oss än att upprätthålla enigheten, öka stödet till Ukraina och öka trycket mot Ryssland, säger Kristersson.

– Archer ligger mitt i planeringen. Vid förra stödpaketet var det inte i topp på Ukrainas önskelista. Archer är och förblir en topprioritering från vår sida.

ANNONS

Han tillägger att Sverige även samarbetar med andra partners i denna fråga.

Så småningom kommer det att bli Archer till Ukraina, enligt Kristersson. Men inget besked ges alltså om tidpunkt.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS