Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Arkivbild.

Nytt mål för politik om funktionshinder

Olika myndigheter i Sverige får uppdraget att kartlägga vilka hinder som finns i samhället för människor med funktionsnedsättningar. Bland annat får Boverket ett sådant uppdrag när det gäller bostäder. Målet för politiken ska utgå från FN:s konvention om mänskliga rättigheter.

- Det handlar mycket om att se över olika strategiska samhällsområden, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) på en pressträff.

Även fler samhällsdelar ska belysas, exempelvis arbete och utbildning.

- Det är tyvärr så att många unga med funktionsnedsättning varken arbetar eller studerar även fast de skulle vilja göra detta, säger Regnér.

Inga lagförslag

Kartläggningen är en del av den inriktningsproposition om funktionshinderspolitik som regeringen presenterar i dag, och som riksdagen ska besluta om i höst. Det handlar om mål och styrning, och propositionen innehåller inte några lagförslag. Konkreta förslag om reformer kommer senare, meddelar Regnér.

Propositionen innebär en uppdatering av målet – det senaste sattes år 2000 – och utgår från FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Något som uppskattas av intresseorganisationen FUB.

Vill ha krafttag

"Det är bra att regeringen tydliggör att konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska vara ett rättesnöre i det dagliga arbetet – inte bara något som refereras till när det passar", säger FUB:s förbundsordförande Thomas Jansson i ett pressutskick.

Han tycker dock att det behövs krafttag för att ge unga med utvecklingsstörning möjlighet till jobb och praktik.

"Men räcker de åtgärder regeringen vill göra?", undrar Jansson.

"Mer handfast"

Åsa Regnér utlovade mer konkreta förslag framöver, men Cecilia Widegren – Moderaternas socialpolitiska talesperson – vill ha det redan nu.

- Jag hade gärna sett något mer handfast från regeringen, något som spelar roll i deras vardag, säger hon till TT och syftar på människor med funktionsnedsättningar.

Senare i maj kommer en utredning som handlar om hjälpmedel för människor med funktionsnedsättning. Nästa år följer en utredning om den kanske mest brännande frågan inom politikområdet – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och assistansersättningen.