Nikotin är ett akut giftigt ämne och höga halter kan leda till allvarliga förgiftningar. Från och med i sommar krävs tillstånd för att få sälja e-vätskor med hög nikotinhalt. Arkivbild.
Nikotin är ett akut giftigt ämne och höga halter kan leda till allvarliga förgiftningar. Från och med i sommar krävs tillstånd för att få sälja e-vätskor med hög nikotinhalt. Arkivbild. Bild: Robert F Bukaty/AP-TT

Nytt krav för att få sälja farliga e-vätskor

Reglerna skärps vid halvårsskiftet – från och med den 1 juli krävs tillstånd från länsstyrelsen för företag som säljer dödskallemärkta vätskor till e-cigaretter.

ANNONS

Många e-vätskor innehåller höga halter nikotin som kan leda till allvarliga förgiftningar. Därför skärper nu Kemikalieinspektionen reglerna vid försäljning av dessa genom att införa krav på tillstånd för återförsäljare. Det nya tillståndskravet gäller alla försäljningsställen i Sverige, såväl fysiska butiker som e-handlare.

Den handlare som inte följer tillståndskravet kan bli misstänkt för brott vid en inspektion. Företag som säljer e-vätskor med låg nikotinhalt och som inte är märkta med dödskalle behöver dock inte söka tillstånd från länsstyrelsen.

– Reglerna, som gäller särskilt farliga kemiska produkter, syftar till att få ökad kontroll och säkerställa en säker hantering hos handlarna, säger Susanna Norrthon Risberg, regelrådgivare på Kemikalieinspektionen.

ANNONS

2019 gjorde Kemikalieinspektionen en kontroll för att se om produkter med vätskor till e-cigaretter hade rätt varningsmärkning på förpackningen. Vid tillsynen granskades 19 företag av vilka 15 bröt mot regelverket. Det framkom också att företagarna inte alltid kände till reglerna och sitt eget ansvar.

– Det finns många olika regelverk för e-vätskor som gäller parallellt. Vid tillsynsprojektet 2019 kontrollerade Kemikalieinspektionen om vätskor till e-cigaretter hade rätt faromärkning och om förpackningen uppfyllde reglerna. Vi kommer att fortsätta att informera för att göra det tydligt vilka regler som gäller för den som säljer e-vätskor, säger Susanna Norrthon Risberg.

Fakta: E-cigaretter

E-cigaretter liknar vanliga cigaretter, men innehåller inte tobak. I stället innehåller de en vätska med kemiska ämnen, smakämnen och oftast nikotin. När man tar ett bloss kommer det ånga i stället för rök. Ångan innehåller skadliga ämnen.

Att röka e-cigaretter kallas ibland för att vejpa, efter engelskans "vape".

Användning av e-cigaretter kan innebära hälsorisker, bland annat kan det orsaka korttidseffekter på hjärtfrekvens och kärl.

Källor: Folkhälsomyndigheten och ungdomssajten umo.se

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS