Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Virussjukdomen kaningulsot drabbar såväl tama som vilda kaniner. Arkivbild.

Nytt kaninvirus sprider sig i Sverige

En ny typ av viruset kaningulsot har fått en stor utbredning i Sverige. Detta visar en avhandling av Aleksija Niemanis vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

"Vi har sett att utbredningen är väldigt stor i Sverige. Det nya viruset sprider sig lätt och kan smitta ett större antal arter och fler åldersgrupper än klassiska lagovirus", säger Niemanis enligt ett pressmeddelande från SVA.

Kaningulsot är en mycket smittsam och allvarlig sjukdom som återfinns hos både vilda och tama kaniner, och orsakas av viruset RHDV.

RHDV upptäcktes på 1980-talet, och 2010 upptäcktes ett nytt virus – RHDV2 – i Frankrike. Till skillnad från RHDV drabbar detta virus även ungkaniner och harar.

Det första RHDV2-fallet i Sverige konstaterades 2013, och våren 2016 rapporterades ett stort antal fall i landets södra delar.

"Orsaken till ökningen 2016 är fortfarande okänd, men det vi har sett är att viruset hade förändrats, alternativt så kom en ny stam av det nya viruset till Sverige, eller så skedde både och", säger Aleksija Niemanis.