En modell som visar hur Bockstensmannen såg ut, presenterades i Varbergs fästning 2006.
En modell som visar hur Bockstensmannen såg ut, presenterades i Varbergs fästning 2006.

Nytt försök att utvinna Bockstensmannens dna

ANNONS
|

Varberg, Falkenberg eller Borås? Nu gör museet i Varberg ett nytt försök att få reda på var Bockstensmannen kommer från, rapporterar P4 Halland.

I veckan har museet lämnat in nya prover till laboratorium som är de främsta i landet på att försöka ta fram historiskt dna.

- Dna kan nästan säga ner på kommunnivå varifrån man kommer. Det vore roligt att se om han är varbergare, falkenbergare, boråsare eller om han kommer utifrån, säger Christina Andersson-Wiking, förste antikvarie på Hallands kulturhistoriska museum till radiokanalen.

ANNONS

Tidigare försök att få fram Bockstensmannens dna har pågått i flera år, men misslyckats.

- Anledningen är att han legat i mossen sedan mitten av 1300-talet och blivit urlakad, säger Christina Andersson-Wiking.

TT

Fakta: Bockstensmannen

Bockstensmannen hittades den 22 juni 1936 i en mosse i Rolfstorp i norra Halland.

Humussyrorna i mossen hade bevarat kroppen och klädedräkten bestående av bland annat mantel, struthätta, hosor (ett slags byxor) och fotlappar i grovt ylle. Det är den mest intakta mansdräkten från medeltiden i Europa.

Han var 171 centimeter lång, högerhänt, gracilt byggd, håret hade den medeltida modelängden tio centimeter och han blev 30–35 år.

Kroppen var genomborrad av tre pålar, en ekpåle genom hjärtat och två björkpålar.

Exakt hur Bockstensmannen dog är inte klarlagt, men pålningen tyder på att han mördades. Enligt kranieexperten professor Claes Lauritzen på Sahlgrenska universitetssjukhuset dödades han med tre slag mot huvudet. Andra forskare anser att han har fått skadorna i skallen av trycket av att ligga i mossen i 700 år. Det finns inga säkra spår av strypning eller knivstick.

Källa: Länsmuseet i Varberg

ANNONS