Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pfizer och Biontech kommer leverera miljontals doser till Sverige.
Sverige har säkrat ett EU-avtal med Pfizer och Biontech om en leverans av minst 20 miljoner doser de kommande två åren. Bild: Matthias Schrader

Nytt avtal med EU säkrar 20 miljoner vaccindoser

EU-kommissionen har skrivit ett nytt avtal med Pfizer och Biontech som Sverige ansluter sig till. Det innebär minst 20 miljoner vaccindoser – men med en möjlighet till en fördubbling under år 2022 och 2023.

– Sverige har kommit långt i vaccinarbetet med över fyra miljoner utförda vaccinationer. Nu gäller det att även säkerställa vaccintillgången på sikt. Vi vet ännu inte hur viruset kan komma att påverka samhället längre fram i tiden, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande på tisdagen.

LÄS MER: Janssen-vaccin till Europa i april

900 miljoner doser till hela EU

Inom hela EU kommer avtalet säkra cirka 900 miljoner doser, med en möjlighet till en fördubbling vid behov. Sedan tidigare har Sverige två avtal med Pfizer, som man redan i dag får leveranser ifrån.

– Även om de nuvarande vaccinerna verkar vara tillräckligt effektiva mot de mutationer vi hittills sett, måste vi vara beredda på att byta till nya, uppdaterade vaccin. Det här kontraktet ger oss den beredskapen samtidigt som vi tryggar tillgången för de kommande två åren, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i pressmeddelandet.

LÄS MER: Vinnare och förlorare i global jakt på vaccin

Det nya avtalet inkluderar bland annat möjlighet att byta till ett uppdaterat vaccin, vilket är en försäkring mot eventuella framtida mutationer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.