Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nykter nog att köra? Så vet du

Midsommar är en av de högtider då flest svenskar dricker. Många har också tagit bilen till något firande och när man vaknar på lördagen är det ofta med frågan: Är jag nykter nog att köra nu?

Systembolaget ger ett tydligt svar: låt bilen stå hela dagen efter att du har druckit.

Visst finns det sätt att räkna ut hur snabbt alkoholen går ur kroppen, Systembolaget anger på sin sida en tabell för hur man kan räkna. Det finns också webbsidor och appar där man kan fylla i hur mycket man har druckit och därefter få en automatisk uträkning. Två exempel på sådana är alkoholförbränning.se och kalkyleramera.se.

Men Systembolaget varnar för att beräkningarna är osäkra. Det finns andra faktorer som kan spela in i hur hög promillehalt en person har än hur mycket den väger. Det kan också vara så att man brustit i att själv noggrant bokföra exakt hur många öl det blev och exakt vilken tid. 

Dessutom skriver systembolaget på sin hemsida att försök har visat att personer som druckit dagen innan är 20 procent sämre bilförare än normalt, trots att alkoholen har lämnat kroppen och förarna har känt sig i skick att köra. 

LÄS MER: Så här klarar du midsommartrafiken

Trafikverket uppger att ungefär var 500:e bilist kör rattfull. Under midsommarhelgen har polisen i landet extra trafikkontroller, och under lördagen och söndagen fokuserar de på nykterhetskontroller.

– Då följer vi trafiken hemåt från kusten, till exempel från Smögen och Kungshamn, säger insatschefen Kjell Andersson.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.