Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu ska vissa av BB-avdelningens rum på Nya Karolinska förläggas till barninfektionsavdelningen. Arkivbild.

Nyfödda på NKS riskerar vård vid infekterade

BB-lokalerna på sjukhuset Nya Karolinska i Solna räcker inte till. En del nyfödda riskerar därför att placeras i rum inne på barninfektionsavdelningen. Något som får hård kritik.

Det nya huset där BB-rummen egentligen skulle ligga är ännu inte färdigt. Därför kommer sju av rummen att placeras på en avdelning på Nya Karolinska, NKS, där det ligger infekterade patienter, vilket Svenska Dagbladet var först att rapportera.

Lösningen ska vara temporär och gälla i max ett år, och avsikten är att barnen ska vara kvar inne på rummen som ligger i samma korridor som den som infektionspatienterna huserar i.

Får hård kritik

- Den placering som vi nu borrar i den ligger på plan nio. Den avdelningen har så här många platser som står tomma, så att man kan få en separerad enhet. Det finns ingen annan av de här möjliga avdelningarna som har de här vårdplatserna lediga, säger Svante Norgren, temachef för barn- och kvinnosjukvården på Karolinska universitetssjukhuset, till TT.

- Man kan faktiskt inte dela på dem. Det är BB-personal som ska ta hand om de här patienterna, det är inte den övriga personalen, fortsätter han.

Men lösningen får hård kritik av barnläkare som SvD varit i kontakt med. NKS kommer främst att ta hand om förlossningar med svåra komplikationer, och där kan barnen löpa en ökad risk för att få infektioner, enligt barnläkarna.

Personalen ska därför förhindra smittor av alltifrån RS, magsjuka och vanlig influensa mellan föräldrar som passerar samma reception och hämtar kaffe på samma ställe.

- Normalt gör man allt för att separera infektionspatienter från andra patienter, men här gör man i stort sett tvärtom, säger en barnläkare.

En annan barnläkare ifrågasätter också lösningen.

- Då måste det finnas plats för nyfödda barn och deras familjer i en infektionsfri miljö.

Inte optimal lösning

Från början var det tänkt att 15–20 BB-platser skulle finnas i ett angränsande patienthotell, men tomten såldes av ekonomiska skäl. Nu inväntar man att det så kallade N-huset, eller thoraxbyggnaden, ska stå klar för att BB-platser ska kunna flyttas dit.

Avdelningschefen Svante Norgren medger att den tillfälliga lösningen inte är den bästa men känner sig trygg med att personalen kan hantera situationen och infektionsrisken. Han säger att patientsäkerheten är god.

- I den bästa av världar skulle man ha planerat ett barnsjukhus från grunden. Men jag tror att detta gäller många av de frågor som Karolinska står inför nu, att vi måste planera här och nu och lösa den situationen där vi är. Sedan får vi analysera hur det blev så här efteråt, och det kanske inte först och främst är min sak.

På torsdag nästa vecka sker ett möte med fackliga representanter då man går igenom risk- och konsekvensanalyser och synpunkter från hygienläkare. När allt sedan slutbehandlats med facket kan avdelningschefen fatta ett beslut om BB-rummen fortsatt ska ligga där det är tänkt.

Rättad: Svante Norgren är chef på Karolinska universitetssjukhuset.