Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Bild: CAROLINA BYRMO/ GÖTEBORGS POSTEN
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Bild: CAROLINA BYRMO/ GÖTEBORGS POSTEN

Nyamko Sabuni nobbar nytt januariavtal

L-ledaren Nyamko Sabuni säger nej till att omförhandla januariavtalet.
– Vi är tydliga med vilken lösning som vi menar är bäst för Sverige. Det är att Sverige får en borgerlig regering som genomför liberala reformer, säger Sabuni i en skriftlig kommentar till GP.
I ett inlägg på Facebook ger nu statsminister Stefan Löfven Liberalerna midsommarhelgen på sig att fundera över sitt vägval.

Under onsdagen meddelade Centerpartiets partiledare Annie Lööf att partiet backar från förslaget om fri hyressättning i Januariavtalet. I stället vill hon se en förnyad överenskommelse med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna för att undvika ett extra val.

LÄS MER: Hyresförslaget skrotat – här är Annie Lööfs nya krav

Regeringen och Centerpartiet erbjöd Sabuni möjligheten att omförhandla Januariavtalet om de skulle återansluta till samarbetet, men nu säger Nyamko Sabuni nej. I en kommentar till TT meddelade hon sitt beslut om att inte ingå i ett avtal som hon menar i praktiken innebär ett samarbete med S, V, C och MP.

Hon menar vidare att Löfven bör låta nya talmansrundor inledas för att undersöka möjligheten för en ny regering.

”Försöker hitta konstruktiv lösning”

I en kommentar till GP utvecklar Sabuni.

– Liberalerna har och kommer fortsätta anstränga sig i det längsta för att hitta en konstruktiv lösning. Det gjorde vi före riksdagen underkände Stefan Löfven och Januariavtalet och det gör vi också nu, säger hon.

Och tillägger:

– Vi är tydliga med vilken lösning som vi menar är bäst för Sverige. Det är att Sverige får en borgerlig regering som genomför liberala reformer. Liberalerna ska vara ett starkt liberalt mittenankare i en sådan regering, gärna tillsammans med Centerpartiet. Vi kommer självklart arbeta konstruktivt för att uppnå det och det finns förutsättningar för att finna en majoritet, bara viljan finns.

Stefan Löfven är nu i Bryssel för toppmöte. På väg in kommenterade han Nyamko Sabunis nej.

– Det finns en lösning på bordet, ett förslag till lösning. Låt oss diskutera den och ta den tiden att fundera igenom det för att undvika politisk oro i Sverige, säger Löfven.

MP hoppas fortfarande på förhandlingar

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi är besviken på Sabunis besked. Men hon framhåller att det ligger i linje med det L:s ekonomiska talesperson Mats Persson sa på onsdagen.

Hon har dock inte gett upp hoppet om att få till stånd nya förhandlingar inom ramen för januariavtalet.

– Det är en förutsättning för att vi ska komma framåt är att vi ska ha en dialog, så det är min förhoppning, säger Stenevi.

Splittringen inom L har varit stor under året i frågan om synen på om en borgerlig regering ska kunna ta aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Sabuni och övriga som tycker det vann striden för några månader sedan.

Märta Stenevi hoppas nu att de som inte tycker om L-ledningens riktning ska försöka få Sabuni att tänka om och återvända till förhandlingsbordet med övriga inom januariavtalet.

– Jag har fortfarande en förhoppning om att det finns liberaler kvar i Liberalerna och att de sätter press på sin partiledning om att pröva möjligheterna att försöka hitta en lösning.

Liberalerna i krismöte

Under torsdagseftermiddagen infriades Märta Stenevis förhoppningar efter att Liberalernas partistyrelse vid 14-tiden kallade till krismöte angående regeringsfrågan, enligt uppgifter till DN. Det är första gången ledningen kallas in efter måndagens statsministeromröstning.

Att partiet hädanefter skulle verka för en borgerlig regering, även om det skulle komma att innebära stöd från Sverigedemokraterna, fastslogs på Liberalernas partiråd i mars. Trots detta har kritiska röster nu höjts inom partiet efter Nyamko Sabunis besked.

Kritiken ska handla om att partiledningens besked under de senaste dagarna inte har förankrats inom partiet. Detta trots att man inom delar av partiet menar att Liberalerna bör överväga Annie Lööfs förslag om ett nyupprättat Januariavtal, och pandemin och ett svagt opinionsstöd anges som skäl för att partiet bör undvika ett eventuellt extraval.

Löfven sätter press på L

Vid 16-tiden på torsdagen sätter Stefan Löfven press på Nyamko Sabuni i ett inlägg på Facebook. I ett inlägg på Facebook ger han Liberalerna midsommarhelgen på sig att fatta ett beslut i regeringsfrågan.

”Nu finns det ett förslag på lösning på bordet och då är det viktigt att alla partier tar ansvar. Jag hoppas att Liberalerna tar midsommarhelgen på sig och funderar igenom det här noga”, skriver statsministern.

Om Liberalerna inte ändrar uppfattning finns det en överhängande risk för extra val, menar Stefan Löfven.

”Liberalerna har aviserat att de inte kommer att omförhandla Januariavtalet och om de inte ändrar sig ökar dessvärre risk att vi går mot extra val”, skriver han i inlägget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.