Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nya vändningen: Sverige får fler vaccindoser än väntat från Astra Zeneca

Astra Zeneca har hittills levererat färre vaccindoser än avtalat till EU och Sverige. I vår kommer de att skala upp sina leveranser.
– Det visar att företaget har ansträngt sig, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT.

Turerna kring Astra Zenecas vaccinleveranser har varit många den senaste tiden, sedan företaget i januari meddelade att man kommer leverera mindre volymer än planerat.

Att leveranserna till EU inte blivit så stora som avtalat har lett till heta diskussioner. Men på torsdagskvällen aviserade det svensk-brittiska företaget till EU-kommissionen att man kommer skala upp produktionen.

– I mars kommer vi få ungefär 20 procent mer än vad vi hade trott, och det andra kvartalet kommer vi faktiskt få 50 procent mer än vad vi hade förväntat oss. Det är bra, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i SVT:s Morgonstudion.

LÄS MER: Trots strulet – försäljningen rusar för vaccinleverantören

Tillgång till fler vaccinfabriker

EU, och därigenom Sverige, kommer att få tillgång till andra produktionsanläggningar – bland annat i USA och senare i vår även i Storbritannien.

– Det är fortfarande inte i linje med det kontrakt vi har, men det visar ändå att företaget gör sitt bästa för att få tag på doser till Sverige. Så det är en god nyhet tycker jag, säger Richard Bergström.

LÄS MER: Astra Zenecas vaccin mot corona börjar användas i Västra Götaland

Mål om vaccination första halvåret

På en presskonferens på torsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att man håller fast vid målet, att alla vuxna svenskar ska kunna vaccineras under första halvåret. Större Astra Zeneca-leveranser kan underlätta ytterligare.

LÄS MER: Regeringen håller fast vid vaccinmålet – trots problem med leveranser

LÄS MER: Astra Zenecas vaccinbesked: Så mycket minskar smittspridningen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.