Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tömningsstation för toalettavfall för fritidsbåtar.

Nya vägskyltar införs till sjöss

Snart införs nya sjövägmärken i Sverige. De nya skyltarna visar var du kan tömma din toalett, rengöra din båt eller bör sänka hastigheten.

Den 1 april träder Transportstyrelsens nya regler i kraft. Regelverket är en uppdatering av den senaste föreskriften från 2007 och med den kommer sex nya sjövägmärken för såväl fritidsbåtar som yrkestrafik.

- De är utformade dels efter önskemål från branschen och för sjösäkerheten, dels utifrån en miljöaspekt, säger Mats Hörström, nautisk handläggare vid Transportstyrelsen.

Två av de nya märkena markerar var fritidsbåten kan tvättas, ett tredje var toaletten kan tömmas och ett fjärde var det finns eluttag. En ny skylt som innebär att man ska lyssna på den anvisade radiokanalen, den så kallade VHF-kanalen, införs också.

Ett märke innebär en rekommendation om att hålla en hastighet som inte ger upphov till svallvågor, som kan skada natur eller egendom.

- Vi föreslog ett förbud mot svall, men polis och kustbevakning ansåg att de har svårt att kontrollera efterlevnaden. Så vi sänkte kravet från ett förbud till en rekommendation, säger Mats Hörström.