Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Ullenhag, ambassadör i Amman i Jordanien. Arkivbild.

Nya utredningar om ambassadbedrägeri

Flera ambassader har startat utredningar om bedrägerier, efter tips om handel med köplatser vid migrationsärenden. UD polisanmäler det ärende där en kvinna erbjöds förtur till intervju om uppehållstillstånd på Sveriges ambassad i Amman.

En kvinna som skulle intervjuas om uppehållstillstånd på Sveriges ambassad i Amman i Jordanien erbjöds förtur i kön om hon betalade över 100 000 kronor.

Fler tips om andra liknande fall har lett till att flera andra ambassader också har startat utredningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot och SVT. Det gäller flera olika svenska beskickningar, bland annat i Turkiet och Sudan.

Bland annat har tips kommit in om att personal från Migrationsverket ska ha koppling till bedrägerierna, men det har hittills inte kunnat beläggas.

Ambassaden i Amman startade en utredning i samarbete med Migrationsverket och UD, efter att kvinnan i Amman blivit erbjuden förtur mot betalning. Det har inte gått att spåra vem som ringde upp kvinnan eller att hitta konkreta fall där förtur har beviljats mot betalning.

- Det är mycket allvarligt att man försöker utnyttja utsatta människor. Vi tycker att det fanns en grund för polisanmälan i den delen, säger Sveriges ambassadör i Amman, Erik Ullenhag.

UD varnade i mars alla ambassader som hanterar migrationsärenden om bedrägerierna.