Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya utmaningar väntar Löfven

Socialdemokraterna ökar inte men stannar kvar på förra månadens 36-procentsnivå. Det rödgröna blocket behåller sitt övertag – men kan långt ifrån ta ut något i förskott.

Det räckte med att Socialdemokraterna i januari fick en ny partiledare för att opinionssiffrorna skulle ta fart uppåt. Ett rekordlågt bottenläge förbyttes bytts i en rekordsnabb uppgång – samtidigt som Stefan Löfven höll en låg profil.

Skulle nivån på drygt 36 procent stå sig även sedan Socialdemokraterna lämnat sina budgetförslag och sedan Stefan Löfven börjat framträda på de stora arenorna, var frågan för en månad sedan.

Så här långt ser det ut att ha gått bra, sett ur S-perspektiv.

Stora kast kan ske

Partiet har bland annat föreslagit ett utbildningskontrakt för arbetslösa ungdomar och Stefan Löfven har fått möta 15 000 göteborgare på Götaplatsen och en miljon tv-tittare i sin första partiledardebatt och fått godkänt för bägge insatserna.

Medan Socialdemokraterna nått klart över sitt valresultat (30,7) ligger Moderaterna tämligen stabilt på en nivå strax under sitt (30,1).

Enligt Sifo:s siffror har Moderaterna under våren däremot förlorat sin majoritet bland de förvärvsarbetande. I den gruppen har det rödgröna blocket nu omkring 52 procent av väljarna och de fyra regeringspartierna omkring 40 procent.

Med drygt år kvar till valet är det viktigt att veta att stora kast kan ske i opinionen. Vid motsvarande tidpunkt inför förra valet, maj 2008, hade till exempel regeringsalliansen ett underläge på 13,1 procentenheter.

Vilka skatter ska höjas?

På det sakpolitiska området ska framför allt den nya S-ledningen ge viktiga och mer detaljerade besked om hur och vilka skatter man vill höja. Närmast blir det i höstens budgetmotion som en del av de frågor man nu skjuter framför sig kommer att få sina svar.

Minst lika stora utmaningar väntar regeringssidan. Kommer det ekonomiska läget ge utrymme för ytterligare reformer? Ska inkomstskatten sänkas ytterligare genom ett femte jobbskatteavdrag? Ska pensionärerna få något? Inte minst väntar frågan om väljarna önskar ett maktskifte eller om regeringen ska lyckas bli omvald ännu en gång?

Sverigedemokraternas uppgång till 6,6 procent är den enda statistiskt säkerställda förändringen i dagens GP/Sifo.

Debatten gynnar SD

Toivo Sjörén, opinionsansvarig på Sifo, noterar att partiet gynnas av att uppmärksammas, som senast i partiledardebatten i SVT. Annars ligger partiet konstant nära valresultatets 5,6 procent.

– Med en felmarginal på 1,1 procentenheter för Sverigedemokraterna kommer man att hoppa upp och ner mellan 4,6 och 6,8 procent även om man ligger still, säger Toivo Sjörén.

Övriga partier fortsätter ligga under sina valresultat – med Miljöpartiet som enda undantag och som numera ligger på en stabil nivå omkring 10 procent.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.