Nya uppsägningar bland deltidsbrandmän

Många av de deltidsbrandmän som har lämnat sina jobb tar nu tillbaka sina uppsägningar, enligt arbetsgivaren SKL. Men Brandmännens riksförbund menar att det också går en ny våg av uppsägningar går genom kåren.

ANNONS
|

Runt hälften av de deltidsbrandmän som sedan årsskiftet har sagt upp sig har valt att dra tillbaka sina uppsägningar, uppger Sveriges kommuner och landsting för Sveriges Radios Ekot.

Ungefär 450 av 11000 deltidsbrandmän har hittills i år sagt upp sig i protest mot förändringar i det nya kollektivavtalet. Förändringarna påverkar bland annat OB-ersättning, semesterersättning och bilersättning.

Runt hälften av de brandmän som sade upp sig har enligt SKL ändrat sig efter förhandlingar och lokala avtal i flera kommuner.

- Det är arbetsgivarens uppskattning. Vi för inte statistik över detta på förbundet, säger Magnus Sjöholm, central ombudsman för Brandmännens riksförbund till TT.

ANNONS

Han varnar i stället för en "andra våg" av uppsägningar i kommuner där arbetsgivaren inte slutit något lokalt avtal. Dalarna och Jämtland är regioner där deltidsbrandmän nu säger upp sig, enligt Sjöholm.

- Det är tyvärr många som har sagt att de inte orkar längre, säger han.

- Vissa förbund, som Medelpad, har inte kommit till vägs ände vad gäller förhandlingar och där kan det bli samma utveckling som i Jämtland.

Konflikten mellan SKL och brandmännen har blivit en infekterad historia. Arbetsgivarsidan har anmält förbundet till Arbetsdomstolen och hävdar att förbundet i brott mot fredsplikten har uppmanat medlemmar att säga upp sig.

- Det är fullständigt nys. Det finns inga bevis för det, eftersom vi inte har gjort det. Vi har stått över hela landet och förmått medlemmar att stanna kvar, säger Magnus Sjöholm.

TT

Fakta: 10000 deltidsbrandmän

Det finns cirka 10000 deltidsbrandmän i landet. Ett nytt avtal tecknades i höstas efter en lång och tuff förhandling, som slutade med medling.

Sedan dess har brandmän sagt upp sig i protest mot villkoren. Arbetsgivaren hävdar att det nya avtalet kommer göra det lättare att rekrytera deltidsbrandmän.

Några av nyheterna i avtalet:

Grundersättningen för en beredskapsvecka höjs.

Ersättning vid larm höjs.

OB-tillägget på kvällar, nätter och helger tas bort.

Bilersättning på 300 kronor per beredskapsvecka tas bort.

Avtalet gäller från 1 maj 2017 till 1 april 2019.

Källor: SKL, Brandmännens riksförbund.

ANNONS