Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nya uppgifter kring Cataláns död

Svenskan Zaida Catalán och hennes amerikanske FN-kollega Michael Sharp, som mördades i Kongo-Kinshasa i mars, diskuterade sina reseplaner med familjemedlemmar till en avliden milisledare dagen innan de mördades, enligt en hemlig rapport.

FN:s experter som ligger bakom rapporten, som inte offentliggjorts men som internationella nyhetsbyråer tagit del av, säger att de ännu inte är redo att ge någon skulden för morden, grundat på uppgifterna.

Experterna har preliminärt analyserat telefonlistor, en video och intervjuer om morden på Catalán och Sharp. De två ingick i FN:s expertgrupp för Kongo-Kinshasa och mördades den 12 mars.

De andra medlemmarna i expertgruppen uppger att de har tagit emot ett ljudband från den 11 mars. På bandet talar Sharp och Catalán med representanter för den döde lokale ledaren för milisgruppen Kamuina Nsapu, Jean Pierre Mpandis, familj.

Det är första gången det framkommer att ett sådant ljudband finns.

"Delar av diskussionen handlade om ett besök i fält som planerades för nästa dag", står det i den 35-sidiga rapporten.

"Olika aktörer"

Catalán och Sharp dödades när de lämnade staden Kananga och reste mot Bunkonde. Klockan 16 den 12 mars "avrättades de av en grupp personer som ännu inte identifierats", skriver experterna.

"De tillgängliga bevisen utesluter dock inte att olika aktörer varit inblandade, som Kamuina Nsapu-fraktioner, andra beväpnade grupper, och medlemmar av statens säkerhetstjänst", står det i rapporten.

Samma vecka som Catalán och Sharp försvann mötte företrädare för milisgruppen landets inrikesminister för fredssamtal.

Elva gripna

Kongos FN-ambassadör har uppgett att elva personer har gripits i samband med morden. Av dem har åtta direkt anklagats för att ha varit inblandade.

"Gruppen konstaterar att andra viktiga mordmisstänkta fortfarande inte gripits trots tillgänglig bevisning", står det i rapporten. I maj ska gruppen ha talat med en högt uppsatt polis som ansåg att den statliga säkerhetstjänsten som ingår i utredningen brister i samarbetet.

FN:s observatörer rekommenderar att säkerhetsrådet ska uppmana generalsekreterare António Guterres att skapa en oberoende internationell utredning "för att samla bevis, identifiera förövarna, deras nätverk och motiv".

Zaida Catalán och Michael Sharp hittades döda två veckor efter att de försvunnit.