Influensavaccinet är på upphällning i flera delar av landet. I Västernorrland prioriterar sjukvården just nu inom riksgrupperna. Arkivbild.
Influensavaccinet är på upphällning i flera delar av landet. I Västernorrland prioriterar sjukvården just nu inom riksgrupperna. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vårdpersonal blir utan influensavaccin

I Västernorrland tar vaccinet mot säsongsinfluensan slut redan innan alla i riskgrupperna blivit vaccinerade. Även inom dessa måste sjukvården nu prioritera. Vårdpersonalen riskerar att bli helt utan.

ANNONS

Det uppger P4 Västernorrland som talat med smittskyddsläkaren Hans Boman. Den allmänna vaccineringen som skulle ha startat i december blir inte av alls. Ytterligare drygt 2 000 doser ska komma men sedan är det slut. Just nu prioriterar man inom riskgrupperna.

– I första hand vaccineras äldre personer på särskilda boenden och de som har hemsjukvård. I andra hand personer med kroniska sjukdomar i alla åldrar och i tredje hand de som är 65 plus men inte har några kroniska sjukdomar.

Efterfrågan under pågående pandemi är betydligt större än vad regionen kunde förutse när beställningarna gjordes i februari. Och något mer vaccin kommer man inte att få – enligt Hans Boman råder det brist på influensavaccin i hela Europa.

ANNONS

Årets influensavaccinering drog i gång i början av november och i år har efterfrågan varit ovanligt stor på flera håll i landet. Folkhälsomyndigheten aviserade därför att endast personer i riskgrupp och personal inom vård och omsorg som arbetar nära riksgrupperna skulle få tillgång till vaccinet i en första omgång. I Västernorrland kan dock vårdpersonalen bli helt utan.

– Som det nu ser ut blir det inte särskilt mycket vaccin som kan ges till dem, kanske ingenting. Vi prioriterar till dem som behöver av medicinska skäl i första hand, säger Hans Boman radion.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS