Nya rekordsiffror för Sverigedemokraterna i GP/Sifo

Sverigedemokraterna når nya rekordsiffror i GP/Sifos senaste väljarbarometer. Samtidigt går det fortsatt trögt för både M och S och om det vore val idag skulle det inte gå att säga om S eller SD är störst.

ANNONS
|

Under hösten har SD haft ordentlig medvind i opinionen. I september nådde partiet 20,2 procent, vilket då var det högsta väljarstödet någonsin i GP/Sifos mätningar. Månaden efter, ännu en statistiskt säkerställd ökning och siffror på 22,7 procent.

Så i november landar partiet på 23 procent, vilket, enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, ligger i linje med trenden i höstens opinionsmätningar.

– SD trivs som fisken i vattnet med det fokus som är på trygghet och skjutningar och regeringen är satt under hårt tryck på det här frågorna, säger han.

Partiet är fortfarande störst bland männen, men når nu 15,6 procent bland kvinnorna, vilket gör partiet jämnstort med Moderaterna bland kvinnorna. Bland LO-väljarna är SD det parti som är störst, med 33,9 procent.

ANNONS

LÄS MER:SD ökar igen – Åkesson utmanar om posten som oppositionsledare

Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.
Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Bild: OLA KJELBYE

I Göteborg är partiet jämnstora med S och M och regionalt är man största parti i Västsverige, Skåne och Blekinge.

Liksom i oktobermätningen är skillnaden mellan Socialdemokraterna, som når 24,4 procent i novembermätningen – det lägsta värdet sedan januari 2016 – och SD inte signifikant, vilket innebär att det inte går att säga vilket parti som är störst.

Under den senare veckan av mätperiodens två veckor är dessutom S och SD jämnstora.

Regeringen S och MP stannar på 29,1 procent, vilket är den lägsta siffran under mandatperioden.

Henrik Ekengren Oscarsson säger att data sedan 1967 på de 17 regeringarna under perioden visar att den som sitter vid makten tappar i opinionen i början av mandatperioden och att i synnerhet S-styrda regeringar tenderar att tappa i början av mandatperioden för att därefter öka igen inför valet.

– Totalt sett är det ingen höjdare att regera.

LÄS MER:Mätning: Sverigedemokraterna störst i Sverige – för första gången

Bekymmersamt för M

Moderaterna stannar på 17 procent, vilket inte är en statistiskt säkerställd nedgång jämfört med oktober, men säkerställd sedan september. I valet 2018 fick partiet 19,8 procent.

– Inom M är man nog rätt bekymrad. Om opinionsläget står sig och man konsekvent i mätning efter mätningen fortsätter att vara mindre än SD, riskerar M att tappa oppositionsledarrollen. Det är ju något relativt nytt, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

ANNONS

Varför går det inte bättre för M med tanke på det stora fokuset på brott och trygghet, där partiet har högt förtroende?

– Jag tror att många väljare uppfattar att M nu anpassar sin politik. SD:s position är väldigt fördelaktig, man behöver inte kompromissa eller nyansera sig utan kan vara mest restriktiv i migrationsfrågor och ha tuffast åtgärder mot kriminaliteten.

Närmare valet kan dock frågan om regeringsduglighet bli viktigare för väljarna.

– Bara för att man har rätt åsikter behöver det inte betyda att man har de egenskaper som behövs för att styra ett land, där kommer andra saker in, som regeringsvana. Om väljarna lägger tyngdpunkten på det kommer M förmodligen spotta upp sig.

Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.
Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo. Bild: Pressbild

Trögt för L

För Liberalerna, som inledde sitt Landsmöte under fredagen, går det trögt. Med siffror på 3,6 procent går det på grund av felmarginalen inte att säga om partiet skulle klara spärren till riksdagen om det vore val idag. Men klart är att partiet ännu inte har lyft sedan Nyamko Sabuni tog på sig partiledartröjan.

– L måste hitta en fråga som slår igenom, att enbart byta partiledare hjälper inte. För Ebba Busch Thor gick det väldigt dåligt väldigt länge, sen fokuserade hon på sjukvårdsfrågan. Att bara driva gamla frågor räcker inte, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

ANNONS

Fakta: Så gjordes GP/Sifos november-mätning

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Väljarbarometern bygger på 8 175 intervjuer, gjorda under 4 - 14 november 2019, genom slumpmässigt urval.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är panelintervjuer.

11,2 procent uppgav inget parti.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS