Gåvorna till Unicef ökade med 18 procent i fjol. Arkivbild.
Gåvorna till Unicef ökade med 18 procent i fjol. Arkivbild.

Nya rekordsiffror för givandet i Sverige

ANNONS
|

- Det är ett mått på människors engagemang. Att ge är ett sätt att manifestera, att känna sig trovärdig i engagemanget vare sig det gäller flyktinghjälp, miljö, lokala eller internationella frågor, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare i FRII.

En fördjupad analys av siffrorna ska genomföras. FRII vill bland annat titta närmare på givandet under julmånaden som man vet har lyft flera insamlingsorganisationer.

ANNONS

- Vi har inte begärt någon specifik statistik för jul tidigare men planerar att göra det i år. Det är definitivt en viktig månad, säger Charlotte Rydh.

Vill ge efter attacken

Flera personer har också hört av sig till FRII:s medlemsorganisationer i Stockholm och frågat om det finns någon insamling till stöd för de som drabbats av terrorattacken på Drottninggatan.

- Det som krävs för att givandet ska öka i Sverige efter en sådan händelse är att det ska finnas ett behov och att en organisation börjar arbeta med något som stödjer exempelvis de drabbade. Men här handlar det till stor del om människor som är traumatiserade av händelsen och där gör vad jag förstår redan landsting och kommun ett bra jobb, säger Charlotte Rydh.

TT: Tror du att givandet kommer att fortsätta öka också under 2017?

- Ja, vi har en trend med ett större engagemang. Människor stänger inte av, man ser behoven i världen. Och den disponibla inkomsten har ökat mer än vad givandet gjort. Det ska bli spännande att se om man väljer att ta lite mer av de pengar man har till att ge, säger Charlotte Rydh.

ANNONS
TT

FAKTA: Så mycket har samlats in

FRII:s medlemmar består av en mängd ideella organisationer, allt från Röda korset till Mattecentrum. Drygt 20 organisationer står för 75 procent av de insamlade medlen.

Bland dem som är helt klara med sina resultat för 2016 finns FN:s barnfond Unicef som fick ta emot 793 miljoner kronor (+ 18 procent) Läkare utan gränser 723 miljoner kronor (+ 35 ), Sverige för UNHCR 473 miljoner kronor (- 4), Barncancerfonden 365 miljoner kronor (+ 8) och Diakonia 55 miljoner (+ 26).

Gåvorna kommer från allmänheten, företag, organisationer, samfund, fonder och stiftelser. Medlemsavgifter och statliga bidrag ingår inte.

ANNONS