Ordningsvakter på Järvaveckan härförleden. Arkivbild.
Ordningsvakter på Järvaveckan härförleden. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Nya regler för ordningsvakter

ANNONS

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om en ny lag om ordningsvakter. Lagen ger ordningsvakter utökade befogenheter, till exempel att få transportera vissa omhändertagna personer och förstöra beslagtagen alkohol om värdet är ringa.

Ordningsvakter ska även användas för att medverka till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt bidra till trygghet. De nya reglerna gäller från den 1 januari 2024.

Polisen utbildar och utövar tillsyn över ordningsvakter, som har begränsade polisiära befogenheter. De får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande och även använda nödvändigt våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS