Svenska pass.
Svenska pass. Bild: Johan Hallberg

Nya problem med passtillverkningen

Leverantören som tillverkar pass har fått problem och kommer inte att kunna leverera i förväntad omfattning. Det kommer leda till förlängda leveranstider för pass och id-kort, skriver polisen på sin hemsida.
– Polismyndigheten driver på hårt för att se till att företaget fullgör avtalet, säger chefen för särskilda händelsen Pass i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Efter pandemin har köerna till att förnya pass och id-kort förlängts markant i Sverige. Till stor del har det att göra med att många inte förnyat sina handlingar när det inte gått att resa under pandemin.

På grund av de långa väntetiderna har polisen sedan tidigare inlett en särskild händelse för att frigöra resurser till passverksamheten.

Nu har ytterligare problem uppstått i själva tillverkningen.

På grund av tekniska problem hos pass-leverantören kommer tiderna för att få pass och id-kort att förlängas. Leveranserna kommer inte att ske i den omfattningen som avtalats, skriver polisen på sin hemsida.

ANNONS

Polisen: Kommer bli längre leveranstider

– Polismyndigheten driver på hårt för att se till att företaget fullgör avtalet. Parallellt fortsätter vårt arbete inom myndigheten med att öka antalet tillgängliga tider. Det arbetet ser vi nu också resultat av och på flera håll i landet ökar nu antalet tillgängliga tider, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen Pass i ett pressmeddelande.

Personer i från den svenska myndigheten har besökt leverantören som finns i Finland för att se över omfattningen av problemet.

– En följd av företagets tekniska problem är längre leveranstider och det är viktigt att alla som söker om pass känner till och vi kommer att ha tydlig information om detta på polisen.se. Samtidigt förändrar det inte vårt eget jobb för att se till att fler medborgare för en tid för att ansöka om pass eller nationellt id-kort, säger Per Engström.

LÄS MER:Nu finns det gott om passtider i Göteborg

LÄS MER:Hit kan svensken resa utan pass

LÄS MER:Utökade öppettider på flera passexpeditioner

LÄS MER:Polisen: Räkna inte med provisoriska pass

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS