Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stämningen på Gotland blev hätsk efter gruppvåldtäkten och tog sig uttryck i hot och hat.

Nya polisförstärkningar till Gotland

Den misstänkta gruppvåldtäkten på en rullstolsburen kvinna i Visby har rört upp känslorna rejält på Gotland. På söndag arrangeras en manifestation mot rasism och sexism och polisen får ännu en gång förstärkningar från fastlandet.

En av dem som tänker delta i manifestationen är domprost Mats Hermansson.

- Det är centralt för kyrkan att stå upp för alla människors lika värde och det handlar ju den här manifestationen om två sätt. För det första att kvinnor inte ska utsättas för våld i det offentliga rummet. Det är ett av de stora samhällsproblemen och det händer hela tiden. För det andra vi har en växande främlingsfientlighet, en hatiskhet till den andre som vi måste hantera och göra upp med. Därför tycker jag att det här är en bra manifestation.

Goda krafter

Mats Hermansson hoppas att manifestationen blir en mobilisering av goda krafter.

- Jag hoppas att alla goda krafter i det gotländska samhället möts, säger han.

Manifestationen arrangeras av Feministiskt initiativ (Fi) och Vänsterpartiet.

Den misstänkta våldtäkten kopplades snabbt till etnicitet, det har spridits uppgifter om att de fem misstänkta männen är asylsökande. När de fem, som fortfarande är misstänkta för övergreppet i oktober, släpptes efter tre dagar började en del personer ta saker i egna händer. Hot riktades mot personer inom rättsväsendet.

Attack mot asylboende

Den 5 oktober hölls en demonstration utan tillstånd med ett hundratal deltagare i Visby föranledd av rättsfallet. Under kvällen utsattes ett asylboende i Slite för stenkastning. På natten utsattes åklagaren i fallet för hot i sitt hem av några personer.

Gotlandspolisen vittnade om en oerhört hätsk stämning, inte minst i sociala medier, och fick förstärkning från Stockholm.

Förra söndagen demonstrerade ett tiotal personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Visby och delade ut flygblad.

Även denna helg får polisen på Gotland förstärkning från Stockholmspolisen. Dels ska manifestationen bevakas, dels ett torgmöte som Sverigedemokraterna håller i Visby på lördagen.