Det är sommar.
Men bara i teorin.
Termometern på tegelväggen utanför entrén till Försvarsmaktens högkvarter på Lidingövägen i Stockholm visar endast elva grader.
Skälet till att vi befinner oss just här är att en 59-åring från Bankeryd bara dagar tidigare fått frågan från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) om han möjligen stod till förfogande om regeringen ämnade utse honom till ny ÖB efter Micael Bydén.
Det gjorde han.
Två dagar före EU-valet hölls därför en hastigt påkallad presskonferens i ämnet.
Nu slår sig Michael Claesson ned på kortsidan av ett bord i det rum Försvarsmakten använder för intervjuer med medier.
Det är första gången han ska svara på frågor sedan utnämningen.
Så fick Michael Claesson jobbet som ÖB
Tanken är att Michael Claesson ska ge sin bild av hur det gick till när han utsågs till Sveriges 13:e överbefälhavare sedan inrättandet av rollen 1939.
– Sedan i vintras har jag vetat om att jag var en av kandidaterna. Sedan har det varit ett antal urvalsaktiviteter och i de här sammanhangen tar man inte ut något i förskott.
Michael Claesson gjorde därefter som han brukar och förberedde sig för ett antal olika scenarier. Han säger att det ligger i yrkets natur att spela filmen och i förväg simulera diverse utfall, både positiva och negativa.
– Jag visste vad jag skulle svara om jag fick frågan. Jag visste också vad jag skulle svara om jag inte hade fått frågan.
Frågan kom – och svaret gavs till statsministern efter cirka ett dygn.
Därför blir den trestjärniga generallöjtnanten från Småland om mindre än fyra månader chef över hela Försvarsmakten. Samtidigt får han ytterligare en stjärna på axelklaffen och utses till general.
– Det är ett oerhört hedervärt och stort uppdrag. Det är inte bara ett jobb, det är en institution, säger Michael Claesson.
Det här är Michael Claesson
Sveriges nästa ÖB Michael Claesson beskriver sig själv under en intervju med Göteborgs-Posten på Försvarsmaktens högkvarter måndag 10 juni 2024.
”Jag är chef försvarsstaben och sedan sover jag. Nej, inte bara. Haha. Jag är smålänning. Från Bankeryd i Småland. Jag är uppväxt där. Jag har en 40-årig militär karriär som har tagit mig och min familj runt i hela landet. Ett par svängar utomlands har det blivit med. Två insatser. En i Kosovo, en i Afghanistan.”
”På fritiden spelar jag gitarr. Elgitarr. I sju år plågades jag i kommunal musikskola med klassisk gitarr. Därför är jag noga med att jag gjorde skiftet där. Det ska vara elgitarr.”
”Sedan väldigt lång tid tillbaka är jag gift med Åsa. Vi träffades två månader innan jag ryckte in i lumpen och hänger ihop alltjämt. Det är 40 år sedan. Tillsammans har vi tre barn och två barnbarn.”
Hinner du med ditt liv?
”Jo, men det tycker jag. Jag har ett fritidshus i Västergötland som jag vårdar ömt, både i så måtto att jag försöker vara där så ofta som möjligt, men också genom att njuta av lugnet och tystnaden.”
Prognosen: Kan bli värre innan det blir bättre
Trebarnspappan tillträder uppdraget i en tid av oro. Av Rysslands anfallskrig i Ukraina syns ingen ände, konflikten i Gaza är mänskligt lidande och storpolitik i ett – och parallellt har Natos framtid aktualiserats.
Michael Claesson säger att han har tagit på sig ett tungt ansvar i en problematisk tid och att han – som vissa andra – på olika sätt har prognostiserat att det kan bli ännu värre innan det blir bättre.
– Det här är något jag har för ögonen och bär med mig i min tolkning av uppgiften och uppdraget, säger han.
Hans plan är att ta vid där Micael Bydén slutar.
– Den som förväntar sig att man går från ena sidan av skeppet till den andra, väntar sig för mycket. Sedan är vi olika personer och olika personligheter. Hur det spelas ut får man se så småningom.
Helt klart är att Michael Claesson kommer att synas och höras, kanske mer än sin företrädare.
– Jag tycker det är intressant, roligt och utvecklande att delta i den offentliga debatten, säger han.
Planerna för försvaret i Göteborg
Han beskriver det som att balansera mellan transparens och tillgänglighet, och samtidigt behålla en hög grad av integritet.
– Det är väl den modell jag åtminstone tankemässigt försöker laborera med, säger han.
En fråga som rör Försvarsmakten är behovet av tillväxt i Göteborgsområdet. Michael Claesson berättar att en sådan utveckling ingår i Försvarsmaktens planer och att det rör Göteborgs garnison, Älvsborgs amfibieregemente, 17:e bevakningsbåtskompaniet och hemvärnet.
– Den samlade bilden ställer krav på ytterligare yta och ytterligare förrådsyta, säger försvarsstabens chef.
Han tillägger:
– Det är ingen hemlighet att Säve är en av de platser vi tittar på och försöker lösa ut, både planmässigt och finansieringsmässigt, säger Michael Claesson.
Sedan en tid undersöker regeringen och Fortifikationsverket möjligheten att åter ta Säve flygplats i anspråk för militära ändamål.
– Egentligen kan man säga så här: det finns ett antal ganska högupplösta alternativ som vi har berett och lägger på bordet för beslut så fort allt är på plats, säger Sveriges näste ÖB.
Satsningar på västkusten
Norr om Uddevalla ligger Skredsviks röjdykardivision. Den kan också hamna i Försvarsmaktens blickfång framöver.
”Vi har minröjarna och röjdykarna på plats, men det kan finnas ytterligare etableringar som övervägs där så småningom”, säger Michael Claesson.
Västkusten är ett eget kapitel och styrs både av den nationella planeringen, Natos regionala planering, andra samarbeten, samt den brittiskledda nordiska snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force, Jef.
Källa: Michael Claesson, chef försvarsstaben.
Då ska DCA tas upp i riksdagen
I januari öppnade Michael Claesson för att även militäranläggningar i Göteborg kan slå sig in på listan över de platser som amerikanska styrkor ska få tillgång till enligt DCA, Defense Cooperation Agreement.
Den möjligheten finns fortfarande.
– Som det ser ut just nu är det nere i Halland som områden har identifierats. Men det är viktigt att ha med sig att det här är ett avtal som kan komma att omförhandlas och kompletteras, givet de operativa behoven, säger Michael Claesson.
Själva avtalet om försvarssamarbete med USA ska debatteras i riksdagen på tisdag i nästa vecka. Då ska ledamöterna även rösta om att anta propositionen. Michael Claesson tror att det går igenom.
Sedan ländernas försvarsministrar undertecknade avtalet i december har avtalet diskuterats och kritiserats för de juridiska formuleringar som ger USA rätt att döma egna soldater i Sverige enligt amerikansk lag.
Michael Claesson: Ganska tydlig vulgärtolkning
Sveriges näste ÖB överlåter till politiken att kommentera kritiken, men vill ändå framhålla att han anser att debatten om avtalet i för mycket har präglats av påståenden, tyckanden och brist på fakta.
– Jag vågar påstå att det ligger en ganska tydlig vulgärtolkning i delar av det här avtalet, säger Michael Claesson.
Han anser att det har förekommit kopplingar till ”medvetna känsligheter” i den svenska debatten, som kärnvapen och förekomst av utländsk trupp.
– När man inte bemöter de här frågorna med fakta finns risken att de exploateras av aktörer som på olika sätt har nytta och glädje av att vrida debatten, säger han.
Enligt Michael Claesson är fakta i frågor som rör kärnvapen på svensk mark att det inte finns några propåer om att lagra kärnvapen i Sverige.
– Jag skulle påstå att det inte ens finns något behov av att göra det, som kan kopplas till något vettigt operativt skäl, säger han.
Hans bedömning är att DCA ihop med Natomedlemskap, samt nordiska och andra regionala samarbeten långsiktigt gör Sveriges säkrare.
”Blir den en Trump 2 spelas filmen en gång till”
I höst är det presidentval i USA. Republikanernas kandidat Donald Trump har i omgångar luftat uppfattningen att Europa behöver bidra med mer till Nato för att USA:s engagemang ska bestå.
Michael Claesson känner igen åsikterna från Trumps tid som president och håller det inte för omöjligt att retoriken kan upprepas och till och med intensifieras.
– Blir det en ”Trump 2” så kommer vi med all säkerhet se den filmen spelas en gång till, säger chefen för försvarsstaben.
Samtidigt menar han att de investeringar Sverige gör på det egna försvaret och i Nato kommer stabilisera den långsiktiga relationen med USA.
– Jag anstränger mig att ha örat mot marken när det gäller olika trender i USA. Jag uppfattar egentligen inga signaler från några av de konservativa eller republikanska tankesmedjorna att en andra omgång med president Trump skulle innebära att USA väljer att gå ur Nato, säger han.
Det centrala för hur USA:s Natoengagemang blir i framtiden utgår enligt Michael Claesson från fördelningen av bördorna, det vill säga att Europa behöver stå för en större del av kakan.
– Det är nog vad man kan förvänta sig, oavsett vem som vinner valet. Sedan kan retoriken vara lite olika beroende på vem det blir, säger han.
Nya ÖB om försvarets personalpolitik: Oacceptabelt
Direkt efter intervjun ska Michael Claesson träffa Micael Bydén. Samtalet ska behandla personalfrågor.
Under senare år har flera exempel på ifrågasatt ledarskap inom Försvarsmakten uppmärksammats i media. Från och med 1 oktober kommer huvudansvaret för dessa frågor att ligga på Michael Claessons bord.
Redan nu står det klart att Sveriges nästa ÖB inte förbereder någon förändring av gällande regelverk.
– Det är redan tillräckligt tydligt. Det handlar snarare om att hela tiden mana fram den inre kompassen. Och att ha ett ständigt pågående samtal om vad som är okej och vad som inte är okej, säger Michael Claesson.
Michael Claesson säger att han genom ord och handling kommer göra vad han kan för att det sker ett ansvarsutkrävande i de fall chefer på olika sätt inte klarar av att hantera det ansvar de har tilldelats.
– Ovälkommet beteende är oacceptabelt på alla sätt. Vi behöver resonera mycket tydligare, hjälpa varandra och hitta tydliga gränser, säger Sveriges nästa överbefälhavare.
LÄS MER:Därför saknas Göteborg bland de utvalda militäranläggningarna
LÄS MER:Uppmaningen: Förbered era anställda för krig
LÄS MER:Försvaret: Därför får du inte fly om det blir krig
LÄS MER:Arbetsförmedlingen får specialroll vid höjd beredskap