Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisbilar sattes i brand i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under långfredagen fick tillstånd för en sammankomst.
Polisbilar sattes i brand i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under långfredagen fick tillstånd för en sammankomst. Bild: Kicki Nilsson/TT

Nya gripanden efter påskupplopp

Ytterligare två personer har gripits misstänkta för grovt blåljussabotage och våldsamt upplopp kopplat till påskhelgens upplopp i Norrköping och Linköping.
Sammanlagt skadades närmare hundra poliser i grannstäderna, uppger polisen i region Öst.

Den högerextreme provokatören Rasmus Paludans aviserade koranbränningar ledde under påskhelgen till våldsamma upplopp i Stockholm, Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona och Malmö.

Hundratals våldsverkare i respektive stad gick till angrepp mot polisen med stenkastning. På flera håll brändes även polisfordon, liksom bilar och annan egendom.

Stadsdelarna Navestad i Norrköping och Skäggetorp i Linköping drabbades av våldsamheter både under skärtorsdagen och påskdagen.

94 skadade poliser

Enligt en sammanställning från polisen i region Öst skadades minst 94 poliser i samband med upploppen bara i Östergötland.

Skadeanmälningarna kan, utöver fysiska skador, gälla psykiska krisreaktioner efter händelserna.

På påskdagen skadades tre personer när polisen avlossade varningsskott i Navestad. Alla tre har enligt polisen lämnat sjukhuset. Samtliga är fortsatt misstänkta för brott.

I dagsläget sitter två personer häktade i Norrköping och två i Linköping.

"Nu i helgen greps ytterligare två misstänkta gärningspersoner. Vi lägger nu mycket tid på att klarlägga händelseförloppet för att kunna lagföra gärningspersoner", säger Mikael Backman, kommenderingschef i polisregion Öst, i ett pressmeddelande.

Stulen utrustning

De två gripna misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våldsamt upplopp.

På filmer från upploppen i Norrköping och Linköping syns hur personer stjäl utrustning ur övergivna polisbilar. Polisen i region Öst vill inte precisera vad som stulits, men uppger att det inte rör sig om vapen.

I Örebro och Malmö pågår arbetet med att identifiera personer som begår brott i det mycket stora film- och bildmaterial polisen har tillgång till. Ingen sitter för närvarande frihetsberövad misstänkt för brott i samband med upploppen i städerna.

Allmänheten har lämnat in över 2 000 bilder och filmer från upploppen. Därtill finns filmer från polisens egna kameror och drönare.