Nya dokument kan ge svar

ANNONS

På tisdagen, exakt 67 år sedan den unge svenske amatördiplomaten med hjältegloria greps av sovjetisk trupp, invigde Carl Bildt och den ungerske utrikesministern János Martonyi en utställning om Raoul Wallenberg på Nationalmuseum i Budapest.

Det innebar den officiella startpunkten för året Raoul Wallenberg 2012, ett sekel efter hans födelse.

Samme man

När Carl Bildt gav en föreläsning vid Centraleuropeiska universitetet avslöjade han att nya försök ska göras att reda ut vad som hände Wallenberg. Ansvarig för jobbet blir Hans Magnusson, som var ordförande i den gemensamma svenskryska arbetsgrupp som 2001 lämnade en rapport om Raoul Wallenberg. Den gången var Rysslands slutsats att han dog sommaren 1947, vilket Sverige inte ifrågasatte men inte heller skrev under på.

ANNONS

–Nu har det gått tio år. Det kan ha kommit fram nya uppgifter, det kan finnas nya dokument. Därför ber vi Hans Magnusson att titta på det här en gång till för att se om det kommer fram någonting som på något sätt ger nya fakta, säger Carl Bildt till TT.

KGB pressade

Två Wallenbergforskare, Vadim Birstein och Susanne Berger, berättar för AFP att de funnit ett dokument på det svenska utrikesdepartementet som visar att den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB på hösten 1991, när Carl Bildt var statsminister, pressade den arkivansvarige i Moskva att blockera efterforskningar.

Året därpå talade Carl Bildt med president Boris Jeltsin om Wallenbergfallet.

–Då gavs det mycket klara order från Jeltsin neråt att hjälpa till. Före det hade vi inte tillgång till arkiven självständigt.

–Men sedan fanns det, ända fram till arbetsgruppen 2000–2001, individer i 80–90-årsåldern som förmodligen visste mycket mer än vad de berättade.

ANNONS