Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya beslut om vaccinbevis väntas under onsdagen

Regeringen väntas fatta beslut i dag om vaccinbevis i fler sammanhang. Det kan handla om restauranger, butiker och långväga kollektivtrafik, det rapporterar Aftonbladet.

Regeringen har tidigare meddelat att de kan komma med besked om att möjliggöra användningen av vaccinpass på fler ställen än i dag.

Det handlar delvis om handelsplatser, serveringsställen och långväga kollektivtrafik, men även kultur- och fritidsställen som exempelvis gym.

Regeringen ger grönt ljus

Ett beslut om detta väntas komma i dag, onsdag, vilket Aftonbladet var först med att rapportera, och regeringen ger nu grönt ljus till utökningen, skriver DN.

– Vi är angelägna om att Folkhälsomyndigheten har alla de verktyg som behövs. Eftersom vaccinationsbevis är en smittskyddsåtgärd bland andra så är det viktigt att myndigheten kan använda sig av det. Regeringen är positiv till att vaccinbevis kan vara en smittskyddsåtgärd om man slipper andra restriktioner. Men bedömningen om det räcker eller om ytterligare åtgärder krävs är en fråga för myndigheten, säger socialminister Lena Hallengren till tidningen.

Därmed ligger nu bollen på Folkhälsomyndighetens planhalva.

Den 1 december infördes vaccinbevis för offentliga tillställningar inomhus för mer än 100 personer. Det handlar om att vid exempelvis om teatrar eller idrottsevenemang som samlar många människor. Då krävs ett bevis på att man fått minst två doser covid-vaccin. Arrangörer har dock haft möjlighet att ha evenemang även utan krav på vaccinbevis, men då har de istället fått förhålla sig till begränsningar som maxantal per kvadratmeter och krav på sittplatser.

LÄS MER: Träna efter årsskiftet – detta gäller på gymmet

LÄS MER: Nu införs krav på vaccinpass – så fungerar det

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.