Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya besked om restriktioner i dag

De rådande coronarestriktionerna förlängs till första juni, det meddelar statsminister Stefan Löfven under onsdagen. Men i början av sommaren ska vissa lättnader kunna ske.
Bland annat ska restauranger få ha öppet till 22.30 och vissa evenemang ska kunna ha upp till 500 deltagare.

För knappt ett par veckor sedan gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram tydliga indikatorer på när och hur Sverige ska kunna återgå till en mer normal situation.

– Då var regeringens och Folkhälsomyndighetens bedömning att de här mer träffsäkra reglerna skulle kunna införas 17 maj, säger statsminister Stefan Löfven.

LÄS MER: Mats Enquists ilska efter regeringens besked

Under dagens pressträff meddelade han att det inte blir så.

– Samtidigt var vi tydliga med att de här ändringarna skulle kunna ske enbart om smittläget och läget i vården tillät det. Efter avstämning med regionerna kan vi nu konstatera att vi inte är där idag, men fortsätter vi att följa råd och rekommendationer kommer vi att vara där i närtid, säger Stefan Löfven.

Statsministern ger beskedet att restriktionerna som gäller för allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar, bland annat att man bara får vara som flest åtta personer, förlängs till juni.

Från och med första juni kan dock föreslagna lättnader i restriktionerna ske.

Restauranger kan ha öppet till 22.30

Till exempel öppnar Folkhälsomyndigheten för att restauranger och caféer kan få ha öppet till 22.30 från och med första juni, istället för 20.30 som nu.

Dessutom meddelar kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) att olika evenemang får ha olika många deltagare beroende på om det arrangeras utomhus eller inomhus och om publiken kan sitta eller stå:

  • Arrangemang som hålls inomhus utan sittplatser ska (som huvudregel) fortfarande få ha max åtta deltagare
  • Arrangemang inomhus med sittplatser ska få ha max 50 deltagare
  • Arrangemang utomhus utan sittplatser ska få ha max 100 deltagare
  • Arrangemang utomhus med sittplatser ska få ha max 500 deltagare

Restriktioner tas bort i tre nivåer

Rapporten som Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att ta fram lämnades till regeringen under onsdagen. Myndighetens generaldirektör Johan Carlson berättar att man i rapporten anger att man ska kunna ta bort rekommendationer och restriktioner i tre nivåer.

– De bedöms utifrån ett antal parametrar: smittspridning, stabilitet i utvecklingen, belastningen i sjukvården och vaccinationstäckningen i den vuxna befolkningen, säger Johan Carlson.

LÄS MER: Kändisar som spridit konspirationsteorier om covid