Julian Assange har tillbringat snart fem år på Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige där han misstänks för våldtäkt under ett besök i augusti 2010.
Julian Assange har tillbringat snart fem år på Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige där han misstänks för våldtäkt under ett besök i augusti 2010.

Nya besked om Assange

Försätts våldtäktsmisstänkte Julian Assange på fri fot eller vill svenska åklagare ha honom fortsatt häktad? Läggs utredningen ner eller fortsätter den? Överåklagare Marianne Ny lämnar besked under fredagen.

ANNONS
|

- Hon kan inte tillkännage att hon ska väcka åtal för då skulle hon bryta mot svensk lag, säger Assanges svenske advokat Per E Samuelson till TT.

Besked om åtal kan nämligen lämnas först sedan försvarare och misstänkt slutdelgivits – tagit del av förundersökningen i sin helhet och fått möjlighet att komma med synpunkter. Det har inte skett.

ANNONS

Kräver hävd häktning

Att åklagarna måste lämna besked om häktningen beror på att Per E Samuelson i början av maj lämnade in ett nytt yrkande till tingsrätten om att häktningen av Assange ska hävas.

- Min bestämda uppfattning är att vi stärkt vår sak efter förhören och att åklagarna inte längre kan se fram mot en fällande dom, säger Per E Samuelson.

Wikileaksgrundaren Assange hördes i november 2016 på Ecuadors ambassad i London. Där har han befunnit sig sedan 2012 av rädsla för att en utlämning till Sverige skulle innebära att han lämnas vidare till USA – där han retat upp Washington genom Wikileaks publiceringar av tusentals militära och diplomatiska dokument

USA vill fängsla

Ett annat skäl till att Per E Samuelson vill ha häktningen hävd är att USA nu öppet deklarerat att man har för avsikt att fängsla Assange.

- Sverige har nu – när det finns ett bevisat hot från USA – en skyldighet att se till att han kan använda sin politiska asyl på ett anständigt sätt och inte bara inne på ambassaden, säger Per E Samuelson.

ANNONS

I teorin skulle Assange kunna ta sig till Ecuador.

Ökar USA:s möjligheter

Men saken är komplicerad.

Å ena sidan; om häktningen hävs slutar den europeiska arresteringsordern på Assange att gälla och han kan lämna ambassaden utan risk för att brittisk polis griper honom å Sveriges vägnar.

Å andra sidan skulle det öka möjligheterna för USA att få honom utlämnad.

- Så länge det finns en svensk arresteringsorder så har den enligt brittisk lag företräde, säger Per E Samuelson.

Hur mycket USA står i startgroparna för att snabbt agera är oklart.

- Det finns i alla fall ingen officiell information från brittiska myndigheter om att USA skulle ha ansökt om att få Assange utlämnad, säger Per E Samuelson.

Kräver "stor nyhet"

Från åklagarhåll sparar man på informationen till fredagens pressträff som kommer att hållas vid lunchtid.

- Man kommer att berätta om den fortsatta handläggningen, så det är inte bara häktningsfrågan, lyder det kortfattade beskedet från Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander.

ANNONS

Per E Samuelson anser att överåklagare Marianne Ny "måste komma med någon stor nyhet" när hon nu kallar till presskonferens.

- Antingen lägger hon ner hela fallet eller så fortsätter hon utredningen med Assange på fri fot, säger han.

TT

Fakta: De svenska brottsmisstankarna

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – preskriberades i augusti 2015.

Den fjärde brottsrubriceringen – misstänkt våldtäkt – preskriberas i augusti 2020.

ANNONS