Ny vall uppstår ur askan

ANNONS
|

Skene IF:s ordförande Sven Andersson minns fortfarande samtalet den 1 augusti ifjol. Det väckte honom på semestern i Varberg klockan 04.10.

– Jag fick panik. Först fick jag höra att hela Vävarevallen brann. Det hade varit en fullständig katastrof. Klubbhuset är kärnan i vår verksamhet, säger Sven Andersson.

Semestern avbröts prompt och han slängde sig i bilen tillbaka till Skene. På plats kunde han se att det ”bara” var läktaren som brunnit ner. Den var k-märkt och byggd 1942.

– I år skulle den ha fyllt 70. Och läktaren brann ner samma år som föreningen firade 90. Det var jäkligt besvärligt att det inträffade just i augusti då vi skulle i gång med all verksamhet igen efter sommaren.

ANNONS

Ganska snabbt konstaterades att branden var anlagd. Men polisen har inga spår efter vem eller vilka som kan ha tänt eld på arenan. Sven Andersson vill inte heller spekulera i det.

– Jag kände bara en stor bedrövelse. Och frågan alla ställde sig: varför? Det kändes så orättvist och onödigt. Vi arbetar ändå ideellt och så tänder någon eld på anläggningen. Det bästa hade varit att få svar på hur det gått till, vem som gjorde det och som sagt: varför, säger Sven Andersson.

Om det var sorg i fjol, ser läget lite bättre ut nu. Kanske inte sportsligt, men organisationsmässigt. Marks kommun ser ut att klubba igenom de 13,9 miljoner det kostar att bygga en ny anläggning. Och den blir mycket flådig.

– Läktaren blir lite mindre, det kan vi acceptera eftersom vi ramlat från trean till femman. Men vi får även en fantastisk klubbstuga. Den blir på två våningar med bastu, träningsrum och omklädningsrum överst.

Arbetet kommer att starta med läktarbygget, troligen till hösten. Sven Andersson hoppas att allt ska vara klart i slutet av 2013.

– Det är vad jag mentalt är inställd på. Jag hoppas så klart att det blir tidigare. Marks kommun har fått mycket skit i media, men jag måste säga att de ställt upp helhjärtat för oss, säger Sven Andersson.

ANNONS

Skene IF bildades 1921 och har i dagsläget cirka 400 medlemmar. Den k-märkta läktaren invigdes i juli 1942. Enligt uppgift såg ett vittne en raket vid Vävarevallen strax innan den började brinna.

ANNONS