Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ny vaccinstudie från Israel – ”ett ljus i tunneln även för Sverige”

Pfizers och Biontechs vaccin mot covid-19 skyddar till 94 procent. Det visar den första oberoende studien som har utförts bland 600 000 personer i Israel som har fått båda sprutorna.
– Det är sällan vi ser såhär stora observationsstudier så man kan säga att de har gjort oss alla en tjänst, säger vaccinsamordnare Richard Bergström till DN.

Smittspridningen har bromsat och vaccineringen tagit fart i flera länder. Storbritannien ligger till och med två dagar före det utsatta målet som sattes i januari när 15 miljoner britter nu har fått sin första vaccindos. Enligt Sky News är det troligt att 32 miljoner britter har vaccinerats i slutet av april.

LÄS MER: Israelisk studie: antalet covid-fall minskar med 94 procent

Israel har vaccinerat över 40 procent av sin befolkning med Pfizers vaccin och enligt den nya studien minskade symtomatisk covid-19 med 94 procent. Vaccinet visade sig också fungera lika bra på alla åldersgrupper, även på dem över 70 år. Resultatet styrker därmed de studier som läkemedelsföretagen själva har gjort på vaccinets effektivitet.

”Har gjort oss alla en tjänst”

Enligt den svenska vaccinsamordnaren Richard Bergström är studien en trovärdig indikation på att vaccineringen fungerar mycket väl för att trycka ner smittan. Men eftersom att studien inte är en klinisk prövning utan en observationsstudie finns det vissa som kommer säga att man inte kan dra några slutsatser.

– När studien är så här stor och i ett land som Israel som har så utbyggt system för elektroniska register och journaler, så blir det här väldigt bra data. Så man kan säga att de har gjort oss alla en tjänst, säger Richard Bergström.

Data av den här typen är också viktiga för Folkhälsomyndighetens arbete med att bestämma kommande restriktioner – det är drömmen för de som jobbar med policy, förklarar Richard Bergström.

LÄS MER: Tusentals västsvenskar till Sälen under sportlovet

Resultatet positivt även för Sverige

Att svenskarna ska vaccineras med vaccin från flera olika tillverkare, inte bara Pfizers, kommer inte nödvändigtvis att påverka resultatet nämnvärt enligt Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

– Tittar man ur ett samhällsperspektiv spelar det ingen större roll. Säg att en tredjedel får Pfizers vaccin som har minst 90 procents skyddseffekt, och resten en blandning av Modernas och Astra Zenecas eller Johnson & Johnson eller motsvarande. Det som händer är att vi i medeltal drar ner smittan med runt 80 procent. Och tar vi ner den så pass mycket så kommer själva spridningen signifikant gå ner och då behöver inte de här 20 procenten som faller bort från vaccinen vara ett problem, säger Ali Mirazimi till DN.

LÄS MER: Svensk studie: Antikroppar mot coronaviruset kvar efter nio månader

I Sverige har 4,2 procent av befolkningen över 18 år fått minst en första spruta av vaccin mot covid-19, enligt de senaste sifforna från Nationella vaccinationsregistret.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.