Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny teknik ska säkra bankomaterna

Ny säkerhetsteknik ska stoppa skimning mot svenska bankomater. Tusentals uttagsautomater uppgraderas med utrustning som enligt bankföreningen aldrig har knäckts av kriminella.

Just nu pågår arbetet med att förstärka säkerhetssystemet i samtliga bankomater som ägs av banker. Efter sommaren ska allt vara färdigt och då kommer cirka 3 000 uttagsautomater ha försetts med tekniken som ska skydda kundernas kort från kopiering.

– I de flesta fall påverkar inte den här installationen hur bankomaten ser ut, men i vissa fall kan den får ett lite förändrat utseende vid kortinsticket, säger Pär Karlsson, säkerhetsexpert på Svenska Bankföreningen.

– Jag kan egentligen inte närmare beskriva den tekniska funktionen, men vad den åstadkommer är att den omöjliggör en avläsning av informationen på kortets magnetremsa.

Ingen skimning

Enligt bankerna finns inga kända fall av kopiering av kortuppgifter, skimning, där utrustningen har installerats. Systemet används sedan tidigare i flera andra europeiska länder.

– Det kallas för Card protection kit, CPK. Det är en produkt som är väl beprövad och används av ett flertal banker i Europa. I Norge har man använt den här tekniken med framgång i flera år, säger Pär Karlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.