Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nytt projekt på SLU i Alnarp ska ta till vara olika proteiner från växter. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ny svensk satsning på vegetariskt protein

Snart får Sverige sin första växtproteinfabrik. Det nya projektet på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp i Skåne ska utvinna protein ur växter som kan användas i mat, medicin och kosmetika, skriver Sydsvenskan. Den biomassa som blir över ska bli biogas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Ser man till västvärlden äter vi för mycket köttprotein. Vi kan inte fortsätta att äta det i samma omfattning som vi gör idag, säger Eva Johansson på SLU till tidningen.

Projektet finansieras av Vinnova som har skjutit till tio miljoner kronor för att inledningsvis utveckla växtproteinfabriken som en pilotanläggning, men med förhoppningen att arbetet ska fortsätta både i Skåne och i nya anläggningar utanför Sverige, enligt Eva Johansson.

Utvecklingen av proteinprodukter, som ersätter exempelvis kött och mjölk, har växt sig allt större under de senaste åren. Redan nu är runt tjugo företag intresserade av proteinerna från den nya fabriken och inom en femårsperiod tror Eva Johansson att de kommer att finnas i produkter i butik.