Kimmo Eriksson vid Stockholms universitet har forskat på hur människor i olika länder reagerar på normbrytare i en stor internationell studie som fastställt att svenskar tenderar att straffa normbrytare med skvaller.
Kimmo Eriksson vid Stockholms universitet har forskat på hur människor i olika länder reagerar på normbrytare i en stor internationell studie som fastställt att svenskar tenderar att straffa normbrytare med skvaller. Bild: Pressbild

Ny studie: Svenskar skvallrar hellre än bråkar

Den som bryter mot normer bemöts på olika sätt i olika länder. Det visar en ny forskningsstudie.
– Fysisk konfrontation och utstötning anses vara lämpliga straff i vissa länder. I Sverige anser man däremot att det är lämpligare att skvallra om normbrytaren, säger forskaren Kimmo Eriksson.

ANNONS
|

Kimmo Eriksson vid Stockholms universitet är en av forskarna som tittat på hur människor i olika länder reagerar på normbrytare. I den internationella studien har 57 olika länder jämförts.

Undersökningen har sett på tre olika typer av sätt att reglera normer i olika länder vilka delades in i att konfrontera, undvika eller skvallra. Konfrontation ses som en direkt reaktion och undvikande och skvaller ses som indirekta reaktioner.

– Det mest förvånande med studien var att undvikande och skvaller inte alls låg nära varandra utan i de länder där man tycker att det är okej att skvallra tycker man däremot inte att det är okej att utesluta. Vi var förvånade att det skilde sig så mycket. Att det skulle visa sig skilja sig mellan länder hade vi nog trott men inte att det skulle skilja sig på det här viset.

ANNONS

LÄS MER:Skvaller och eskapism - därför följer vi influencers

”Ju rikare man blir desto mindre bråkar man”

I Sverige anses det inte särskilt lämpligt varken att utesluta eller konfrontera någon som bryter mot normer. De länder där konfrontation anses vara ett bra sätt att bemöta normbrytare visade sig också vara de som ansåg att undvikande var lämpligt medan skvaller inte ansågs vara okej.

Om jag säger att någon beter sig illa och jag berättar det för en annan person så får ju den reda på vad jag tycker är ett okej beteende så på det sättet sprids normer.

Resultatet i undersökningen tyder på att värderingarna skiftar i och med ökat välstånd.

– I Sverige och Finland har vi till exempel en väldigt hög medianinkomst och väldigt liberala värderingar när det kommer till abort och homosexualitet. Hur man beter sig mot normbrytare verkar alltså höra samman med inkomst och värderingar. Ju rikare man blir desto mer skvallrar man och ju mindre bråkar man, säger Kimmo Eriksson.

Studien fastställer inte vilken som är den mest effektiva metoden för att upprätthålla normer, men andra studier har gett indikationer på att skvaller kan vara minst lika effektivt som konfrontation.

– Det är ju dels för att folk vill undvika att bli skvallrade om. Men skvallret sprider ju också uppfattningen om vad som är rätt norm. Om jag säger att någon beter sig illa och berättar det för en annan person så får ju den reda på vad jag tycker är ett okej beteende så på det sättet sprids normer. Det kan verkligen fylla en viktig funktion i ett samhälle.

ANNONS

Sverige i topp när det gäller skvaller

Sverige ligger i topp tillsammans med Storbritannien, Australien och Kanada, tätt följt av Finland, USA och Nederländerna när det kommer till att anse att skvaller är en lämplig åtgärd mot normbrytare.

– Våra resultat visar på både likheter och skillnader mellan länder. I de flesta länder såg vi att för lättare avvikelser från gemensamma sociala normer bedömdes det som lämpligast att inte reagera alls. Men för allvarligare överträdelser såg vi en slående skillnad mellan olika länder i hur man förväntas agera.

I länder som utmärks av låg medianinkomst ansågs det i en högre grad som en lämplig åtgärd att fysiskt konfrontera eller stöta ut den som man tycker bryter mot sociala normer.

– Det är viktigt att vara medveten om de här skillnaderna när vi befinner oss i andra kulturella sammanhang. Om du är van vid att kunna prata fritt om när någon har betett sig felaktigt kan du i en annan kulturell kontext själv komma att betraktas som normbrytare, säger Kimmo Eriksson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS