– Det här är ett läkemedel som vi är väl bekanta med, men som nu kommer användas i en ny situation, säger specialistläkare Andreas Josefsson, som leder studien tillsammans med Karin Welén. Bilden är en arkivbild.
– Det här är ett läkemedel som vi är väl bekanta med, men som nu kommer användas i en ny situation, säger specialistläkare Andreas Josefsson, som leder studien tillsammans med Karin Welén. Bilden är en arkivbild. Bild: Håkan Johansson

Ny studie om läkemedel mot covid-19

En ny svensk studie ska undersöka möjligheten att behandla covid-19 med ett läkemedel som vanligtvis används mot prostatacancer. Förhoppningen är att läkemedlet både ska korta sjukdomsförloppet och samtidigt minska behovet av intensivvård.

ANNONS
|

Studien, som går under namnet Covidenza, kommer att undersöka effekterna av läkemedlet på frivilliga patienter som redan vårdas för covid-19 på sjukhus, men som inte är i behov av intensivvård.

Sahlgrenska akademin förklarar i ett pressmeddelande att risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19 hittills visat sig vara betydligt högre för män än för kvinnor.

Förhoppningen är nu att läkemedlet, som bland annat påverkar ett enzym som är viktigt vid både prostatacancer och coronainfektion, ska korta sjukdomsförloppet och minska behovet av intensivvård.

Insamlad data från Italien visar att män som tidigare behandlats för prostatacancer, med en medicin likt den i studien, drabbats av covid-19 i klart mindre utsträckning, än andra i jämförbara grupper.

ANNONS

– Det här är ett läkemedel som vi är väl bekanta med, men som nu kommer användas i en ny situation, säger specialistläkare Andreas Josefsson, som leder studien tillsammans med Karin Welén, som är docent på Göteborgs universitet.

Testosteron kan göra immunförsvaret sämre

En annan möjlig förklaring till varför män drabbas hårdare av viruset är chansen att testosteron i sig gör så att immunförsvaret hos män är sämre på att hantera en infektion av covid-19. Läkemedlet skulle därför kunna påverka även detta.

LÄS MER:Folkhälsomyndighetens linje – från dag ett tills nu

Testpatienterna kommer att följas noga

Vanligtvis så behandlas patienter med läkemedlet under längre perioder. Den korta behandlingstiden, förklarar Sahlgrenska, minskar därför riskerna för eventuella biverkningar.

Studien kommer att genomföras genom att testpatienterna kommer att få läkemedlet i tablettform under fem dagar. Under tiden kommer de följas noga och resultaten av behandling kommer sedan att jämföras med en kontrollgrupp.

En uppföljning kommer också att ske kontinuerligt, därefter efter ett halvår.

Studien beskrivs som ett samarbete mellan flera aktörer: Göteborgs universitet, Umeå universitet, Sahlgrenska universitetssjukhuset och universitetssjukhuset i Umeå.

– Vi har också nära samarbete internationellt med bland annat USA där liknande studier är på väg att starta och vi delar erfarenheter med varandra, säger Karin Welén.

LÄS MER:Mer provtagning på äldreboenden

LÄS MER:Så havererade krishanteringen steg för steg – hundratals dog i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS