Ny studie: De som flyttar till städer är mer begåvade

De med högre kognitiv förmåga och utbildning tenderar att flytta in till städerna. Det visar ny forskning från Linköpings universitet.

ANNONS
LocationSverige|

Genom att kolla i Sveriges stora persondataregister från 1990 till 2012 kunde man se att de som flyttar från landsbygden till städer i genomsnitt har en kognitiv förmåga som är 0,8 enheter högre än de som stannar på landsbygden, där skalan är noll till nio. Resultatet visar också att de med högre utbildning tenderar att flytta till städer.

Uppgifter om den kognitiva förmågan är enbart från män då de är hämtade från data som samlats in vid mönstring. Resten av resultatet kan däremot tala för båda könen.

– De har inte tillräckliga valmöjligheter på landsbygden att hitta jobb som passar dem. Storstadslivet är oftast mer lovande och man kanske vill hitta en partner med samma bakgrund och då hamnar man i grannskap med människor som liknar en själv, säger Marc Keuschnigg, forskare vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling och institutet för analytisk sociologi på Linköpings universitet, som genomfört studien.

ANNONS

"Alarmerande"

Han menar att detta mönster kan vara ett problem för Sverige.

– Det kommer utarma landsbygden på sikt eftersom fenomenet med regionala skillnader ökar hela tiden. Det blir både färre och fattigare på landsbygden vilket är alarmerande eftersom man samtidigt kan se att personer som känner sig övergivna tenderar att rösta på mer populistiska partier.

Tidigare forskning har visat att det inte finns något tydligt samband mellan en orts storlek och olika ekonomiska och sociala indikatorer. Men det man sett är att om en person flyttar till en stad ökar dess produktivitet med 15 procent. Den nya forskningen från Linköpings universitet kan förklara detta fenomen – nämligen att det är de som är mer begåvade som flyttar in till städerna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS