Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter IS fall 2019 hölls många svenska IS-kvinnor i lägren al-Hol innan de återbördades till Sverige av svenska myndigheter. Arkivbild.
Efter IS fall 2019 hölls många svenska IS-kvinnor i lägren al-Hol innan de återbördades till Sverige av svenska myndigheter. Arkivbild. Bild: International Rescue Committee/TT

Ny rapport: IS-barnen klarar sig bra

En majoritet av barnen som återvänt från IS-lägren i Syrien mår bra. De klarar skolan och trivs i sina nya hemländer, enligt en ny rapport från Human Rights Watch som citeras av Dagens Nyheter.

Totalt reste runt 300 personer från Sverige till främst Syrien för att ansluta sig till extrema terroristgrupper, de flesta till IS. Där fick många av kvinnorna barn, som efter det så kallade kalifatets fall fick växa upp i läger i nordöstra Syrien.

I rapporten har Human Rights Watch studerat över 100 barn i åldrarna två till sjutton år i Sverige och andra länder. Resultaten bygger på intervjuer och enkäter med föräldrar, nära släktingar, socialarbetare, lärare, fosterföräldrar, advokater och psykologer .

På frågan om hur det har gått med barnens anpassning till samhället efter ankomsten svarar 89 procent att det går ”mycket bra” eller ”ganska bra”. Även när det gäller barnens skolgång svarar en majoritet – 73 procent – att det går ”mycket bra” eller ”ganska bra”. Äldre barn uppges ha större svårigheter i skolan än de yngre, eftersom de har mer av skolgången att ta igen.

Familjemedlemmar och psykologer som citeras i rapporten menar att myndigheter ibland kan försvåra barnens situation genom att separera dem från mödrarna direkt vid ankomsten.

I rapporten uppmanas alla länder att ta hem sina medborgare så fort som möjligt. Enligt uppgifter till DN finns i dag 40–50 svenska medborgare i lägren i Syrien.