Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åklagare Eva Norberg har överklagat domen i Kristianstads tingsrätt som innebar att två unga föräldrar friades från misstanken om att de vållat sin fem veckor gamla dotters död. Nu inleds hovrättsförhandlingarna. Arkivbild.

Ny rättegång om spädbarn som dog

I dag börjar en ny rättegång mot ett ungt par från Kristianstadstrakten, vars dotter dog bara fem veckor gammal. Föräldrarna friades av tingsrätten, men åklagaren vill att hovrätten dömer dem till långa fängelsestraff.

I sitt överklagande riktar vice chefsåklagare Eva Norberg frän kritik mot domen från Kristianstads tingsrätt: Viktiga omständigheter har utelämnats, anser åklagaren, och framför allt saknar hon en inledande helhetsbedömning i domen. "Just detta mål kräver att man analyserar händelseförloppet innan man går igenom och bedömer de olika delarna av den åberopade bevisningen", skriver åklagaren.

Spår av våld

När flickan dog i september förra året hade hon spår av våld mot både huvud och kropp, bland annat mer än 20 revbensfrakturer. Läkarna misstänkte att hon misshandlats och larmade polisen, som senare grep föräldrarna på sjukhuset.

De åtalades för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Åklagaren anser det bevisat att det var pappan som misshandlat dottern och att mamman är medskyldig eftersom hon inte såg till att dottern fick vård.

Hon hänvisar till tre rättsläkare, som dragit slutsatsen att flickans revbensbrott orsakats av "annans handaverkan" och att sådana frakturer förutsätter att flickan utsatts för mycket kraftigt våld mot bröstkorgen. Eva Norberg påpekar samtidigt att inga andra än föräldrarna har tagit hand om flickan, utöver vårdpersonal.

Uppkommit på annat sätt

Men Kristianstad tingsrätt kom fram till att det inte är uteslutet att dotterns blåmärken och revbensfrakturer uppkommit på annat sätt än genom våld.

- Domen är välformulerad och låg i linje med förväntningarna, sade mammans försvarsadvokat Torgny Dahlberg till TT efter att domen meddelats.

Totalt är tio rättegångsdagar inplanerade i Hovrätten över Skåne och Blekinge.