Den svenska prillan ökar risken för cancer och för tidig födsel enligt en ny norsk hälsoundersökning.
Den svenska prillan ökar risken för cancer och för tidig födsel enligt en ny norsk hälsoundersökning. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ny norsk rapport visar: Så farligt är det svenska snuset

Svenskt snus kan vara farligare än vad man hittills trott. Den varningen utfärdas i en ny norsk rapport. Risken för cancer ökar bland snusare – och snusning under graviditeten kan leda till att barnet föds för tidigt.

ANNONS

Det är Folkehelseinstituttet i Norge som på uppdrag av landets regering uppdaterat en rapport från 2014 om hälsoriskerna med att snusa.

Bakgrunden är bland annat att snusandet i Norge har ökat de senaste tio åren – hos ungdomar i allmänhet och bland unga kvinnor i synnerhet. Man konstaterar också att allt fler börjar snusa utan att tidigare ha rökt.

Större delen av det snus som säljs i Norge produceras i Sverige. Det är därmed svenskt snus som rapporten bygger på – och varnar för när det gäller riskerna för hälsan.

– Vi följer väldigt noga och med stort intresse det arbete som görs i Norge. Eftersom det bara är Sverige och Norge som tillåter snusförsäljning i Norden och inom EU – och det i grunden är samma snus – så har vi ett bra samarbete när det gäller hälsorisker och förebyggande arbete, säger Josefin Jonsson, chef för enheten för tobaksprevention vid svenska Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Den svenska myndigheten har ännu inte kommenterat den nya norska rapporten.

– Vi håller på att gå igenom och utvärdera materialet. Men det finns hittills inget som får oss att ändra eller mildra de varningar som vi hittills gått ut med gällande hälsorisker som är kopplade till nikotin och snusanvändning. Däremot kan det i förlängningen bli så att vi går vidare med de rön som våra norska kolleger kommit fram till, säger hon.

Ökar risken för cancer

Norska Folkhelseinstituttet, en motsvarighet till svenska Folkhälsomyndigheten, visar i sin färska rapport att riskerna med att snusa är större för hälsan än vad man hittills trott.

Folkhelseinstituttet har gjort en systematisk genomgång av den forskning som finns på snusanvändare och på snusets beståndsdelar.

Rapporten visar att snusandet sannolikt ökar risken för cancer i matstrupen och i bukspottkörteln och att det är möjligt att snus ökar risken för cancer i magsäcken och i ändtarmen.

Dessutom pekar rapporten på att det är möjligt att användningen av snus ökar dödligheten efter en cancerdiagnos om man snusar.

Den norska undersökningen visar också på risker med snusandet som är kopplat till en graviditet.

Kan föda för tidigt

Kvinnor som snusar under graviditeten löper troligen risk större risk för att föda barnet för tidigt.

ANNONS

Enligt undersökningen finns det möjligen också risk för att snusandet under graviditet kan leda till kejsarsnitt och dödfödsel.

– Det är känt sedan tidigare att nikotin under graviditeten medför mycket stora risker för barnet, säger Josefin Jonsson.

Andra möjliga konsekvenser av snusanvändning som tas upp i rapporten är att risken för typ 2-diabetes. Snusandet kan även öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar liksom ett för högt blodtryck, menar man i undersökningen.

Norrmännen varnar också för att det svenska snuset ökar risken för psykoser – och viktökning.

– Norska Folkehelseinstituttet gjorde en omfattande utredning 2014 och det är den man nu bygger vidare på. I Sverige har vi inte den motsvarigheten så vi följer med stort intresse det som våra kolleger kommer fram till. Samtidigt tar de del av våra erfarenheter så vi har ett bra samarbete för att öka kunskaperna om riskerna med att snusa, säger Josefin Jonsson.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS