Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ny misstänkt attack mot radiomast

En misstänkt sprängladdning har hittats nära en radiomast utanför Gävle.

Under tisdagskvällen larmades polisen i Gävle till en radiomast utanför Skutskär. En person hade lagt märke till något som skulle kunna vara en sprängladdning, ett misstänkt föremål, i närheten. 

Efter att en polispatrull anlände till platsen gjorde man bedömningen att föremålet kunde vara farligt. Därför kallades nationella bombskyddet in tillsammans med fler polispatruller.

– Jag har inga exakta detaljer men föremålet ser lite speciellt ut, säger Christer Nordström, polisens presstalesperson i Uppsala län, till GP.

LÄS OCKSÅ: NYA UPPGIFTER: Polisen varnades för personer i Teracom-overall

 


Vid 22-tiden på tisdagskvällen anlände bombskyddsgruppen till platsen och området spärrades av. De undersökte föremålet, som ska ha legat på marken intill telemasten. Cirka en halvtimme senare var bombskyddsgruppen färdiga på platsen och tog beslutet att frakta bort det misstänkta föremålet.

– Men det är fortfarande oklart vad det handlar om, säger Christer Nordström. 

Det misstänkta föremålet kommer att analyseras under onsdagen. Samma dag ska även svaret på vad föremålet var, och om det stämmer att det var en sprängladdning, komma.

– Det kommer att undersökas under dagen, säger Lars Eskhult, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala.


För några dagar sedan utfördes ett sabotage mot en tv- och radiomast i Borås, vilket ledde till att den kollapsade under söndagskvällen. Det ledde till att Teracom, som äger tv- och radiomasten i Borås, satte ut väktare på övriga av sina 53 master runt om i Sverige. Det är fortfarande oklart vem eller vilka som ligger bakom det dådet, och polisen har ingen misstänkt gärningsman.

LÄS OCKSÅ: Experten: "Syftet kan vara terrorism"


Den aktuella masten i Skutskär utanför Gävle tillhör inte Teracom, utan telebolaget Telia.

– Enligt uppgifter är det Telia som äger den här masten, säger Christer Nordström.

Bilden ovan är från Borås.

LÄS OCKSÅ: Här klättrar de upp för masten

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.