Medicinen kommer att testas på en grupp frivilliga. Arkivbild.

Ny medicin mot covid-19 testas i Stockholm

Aftonbladet rapporterar att den första svenska medicinen mot covid-19 kan vara på gång. Detta då en fas 2-studie med frivilliga patienter och studiedeltagare från S:t Görans sjukhus i Stockholm snart inleds.
– Vi ser fram mot att bryta ny mark och göra nytta för patienter, säger Thomas Olin, vd för läkemedelsbolaget Kancera som är en del av studien, till tidningen.

ANNONS
|

Studien i fråga går till så att medicinen kommer att testas på en grupp frivilliga, som alla upplevt andningsbesvär och dålig syreupptagningsförmåga, under en veckas tid. Resultaten kommer sedan att följas upp: först efter ännu en vecka, sedan efter 90 dagar.

– Vi ser en möjlighet att slutföra studien under hösten, säger Thomas Olin till Aftonbladet.

Ska kunna bromsa upp inflammation

Thomas Olin förklarar att de räknar med att kunna bromsa upp den inflammation som bidrar till fibrosbildningen som man ser i lungorna och därmed kunna underlätta rehabiliteringen.

Det är läkemedelsbolaget Kancera som genomför patientstudien och en så kallad djuplodande analys av immunsystemet tillsammans med SciLifeLab på Karolinska institutet i Solna och S:t Görans sjukhus i Stockholm.

ANNONS

Aftonbladet skriver att det är den första svenska läkemedelskandidaten som utvecklats i Sverige mot covid-19.

Chans och risker

På tidningens fråga om chansen att lyckas svarar Thomas Olin att oddsen ligger mellan 30 och 40 procent.

– Om man tittar på branschgenomsnittet. Men mycket tyder redan på att vi kan slå mot ”gärningsmannen” i immunsystemet som skapar hyperinflammation i covid-patienter, säger han och fortsätter:

– Det har visats med vår läkemedelskandidat i upprepade sjukdomsmodeller av olika inflammationstillstånd och stöds av resultat i friska försökspersoner. Dessutom har vår samarbetspartner på KI utvecklat metoder som gör det möjligt att spåra ”gärningsmannen” i immunsystemet och visa hur effektiv vår behandling är.

Riskerna, förklarar Thomas Olin, är att måltavlan de slår mot inte är begränsad för sjukdomen. Men Olin tror ändå att man är på rätt väg.

– Flera markörer tyder ändå på att vi har rätt måltavla, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS