Med kort tid för att förse snusdoser med ny information kan det bli brist på vissa snussorter, befarar branschen. Arkivbild.
Med kort tid för att förse snusdoser med ny information kan det bli brist på vissa snussorter, befarar branschen. Arkivbild.

Ny märkning kan ge snusbrist

Nu ska den nya tobakslagen sättas i bruk. En effekt av detta är att snusdosor ska förses med ny information för att få säljas och det ska vara klart senast den 20 maj. Orimligt, anser branschen.

ANNONS
|

Direktiven från Folkhälsomyndigheten har precis kommit, vilket innebär att snustillverkarna har ungefär tre veckor på sig att ändra förpackningarna.

- Det är väldigt saktfärdigt och oerhört mycket bristfällig information från både regeringen och Folkhälsomyndigheten. Man hade vetat att det skulle komma någon typ av ändring men inte hur den skulle se ut och därmed har vi inte fått möjlighet att anpassa oss, säger Patrik Strömer, generalsekreterare i Svenska snustillverkarföreningen, till TT.
- Det är ju omöjligt för en liten tillverkare att hinna med det här, säger Strömer och spår att vissa märken kan komma att fattas i butikerna.
- Det säljs ungefär fem miljoner dosor i veckan, så det här kan ju ta slut ganska snart.

Enligt Folkhälsomyndigheten beror den korta omställningsfasen på lagstiftningsprocessen.

- Ja, det är jättekort. Men vi har inte haft en tobakslag på plats förrän mitten av april och innan det har myndigheten inte bemyndigande att påverka processen. Vi har fått jobba i ett väldigt hektiskt tempo för att få det klart, säger Josefin Jonsson på Folkhälsomyndigheten till aftonbladet.se.

Fakta: Tobaksdirektivet

EU-kommissionen lade fram sitt förslag till nytt tobaksdirektiv i december 2012. Medlemsstaterna enades om sin åsikt i juni 2013 och EU-parlamentet i oktober. Direktivet ska träda i kraft senast den 20 maj 2016.

I direktivet fastslås bland annat att cigarettpaket ska ha 65-procentiga varningstexter och bilder, att mentolcigaretter förbjuds från 2020 och att export- och försäljningsförbud fortsatt ska råda för snus utanför Sverige. Smak och innehåll i snuset får dock Sverige fortsätta att bestämma över.

I början av april klubbades lagen i riksdagen. Folkhälsomyndigheten, som har tillsynsansvar, redogjorde i tisdags för hur lagen ska tillämpas.

ANNONS