Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
De 261 opolitiska tjänstemännens oro över regeringsbildningen kritiseras av de två tidigare UD-cheferna Carl Henrik Ehrenkrona och Harald Sandberg. Arkivbild.

Ny kritik mot tjänstemännens upprop

Uppropet på Regeringskansliet kan inte tolkas som något annat än ett "uttalat misstroende mot en eventuellt kommande ny regering". Det skriver Carl Henrik Ehrenkrona och Harald Sandberg, före detta ambassadörer och chefer på utrikesdepartementet, på Dagens Nyheters debattsida.

261 opolitiska tjänstemän har i ett brev till förvaltningschefen uttryckt oro över hur ett nytt regeringsunderlag skulle kunna påverka Regeringskansliets "värdegrund och policy inom mångfald och icke-diskriminering".

Brevet har tidigare kritiserats av bland andra Carl Bildt (M).

Ehrenkrona och Sandberg anser att tjänstemännen "valt sida". De ifrågasätter också om tjänstemannamodellen i dag är lika förankrad i svensk ämbetstradition som tidigare.

"Agerandet är direkt skadligt för det förtroende som den opolitiskt tillsatte tjänstemannen ska åtnjuta också efter ett regeringsskifte och det är därmed oförenligt med tjänstemannarollen", skriver de i DN.