Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ny kris väntar S

Nu kastas Socialdemokraterna in i en ny kris. GP:s Maria Sköld om vad Håkan Juholts avgång betyder.

Strax efter klockan tre meddelade Socialdemokraternas partiledare att han avgår. Vad innebär det?

Från och med nu har Socialdemokraterna ingen partiledare, eftersom Håkan Juholt förklarade att beskedet gäller "med omedelbar verkan". Landets största parti, enligt valresultatet 2010, är alltså för stunden utan ordförande.

Vem tar över?

I praktiken betyder det att partisekreteraren Carin Jämtin just nu har tagit över rodret, eftersom hon är nummer två i hierarkin. Socialdemokraterna har, till skillnad från många andra partier, inte någon vice ordförande.

Vad händer närmast?

Under dagen har distriktsordföranden suttit i telefonkonferens med Carin Jämtin. Det berättade partisekreteraren vid en presskonferens på Socialdemokraternas partihögkvarter i Stockholm vid halv fem på eftermiddagen.

Carin Jämtin sa att hon nu kommer att fortsätta samtala med partistyrelsen och verkställande utskottet. Men hon sa inget om när partistyrelsen samlas härnäst, om det sker tidigare än det möte som redan är inplanerat till på fredag.

Inte heller nämnde hon något om på vilket sätt partiet nu ska utse en ny ordförande. Det kan ske genom en extra partikongress, som när Håkan Juholt valdes, men det är också möjligt att partistyrelsen utser en tillförordnad ordförande som får leda partiet fram till nästa ordinarie kongress, i Göteborg den 3-7 april 2013.

Har något liknande någonsin skett tidigare i svensk politik?

Nej, det finns faktiskt inga paralleller. Att ledaren för stora mäktiga Socialdemokraterna skulle avgå under närmast panikartade former efter bara tio månader, utan att någon riktigt vet hur situationen ska hanteras – det är fullkomligt utan motstycke.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.