Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En köttransport har återigen stoppats på Lernacken utanför Malmö.

Ny köttleverans stoppad – ovanligt beslag

En ny köttleverans har stoppats på väg in till Sverige. Men att laster med kött stoppas vid gränsen är relativt ovanligt, enligt Tullverket.

Gränspolisen har på nytt, bara veckor efter nyheten om att obesiktigat polskt kött sålts till Sverige, stoppat införsel av kött via Öresundsbron – den här gången har 439 kilo nötkött belagts med försäljningsförbud eftersom salmonellaintyg saknades.

Köttet fanns i samma skåpbil som stoppades i januari med 970 kilo oförpackat kebabkött utan salmonellaintyg.

- Det här händer inte jätteofta, men nu har det varit två gånger på kort tid, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen Malmö stad.

Att det hör till ovanligheterna att kött stoppas i tullen bekräftas av Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverket:

- Vi har haft ett par fall de senaste åren, tre-fyra stycken, från Litauen och Polen. Jag kan inte minnas att det förekommit tidigare, säger han.

Kött på bilgolv

Det senaste ingripandet mot skåpbilen vid Öresundsbron gjordes den 14 februari. Poliser som tittade in i skåpbilen reagerade då de tyckte att köttet låg ohygieniskt paketerat.

- Vi blev tillkallade och kunde då kontrollera lasten. Vi tycker absolut inte att det är okej att det transporteras på det här sättet. Men vi kan inte stå på bron och göra kontroller hela tiden. De resurserna finns inte, säger Arvid Nordland.

I skåpbilen fanns förutom nötköttet även 1 550 kilo lammkroppar, som bara var delvis plastade. Kött låg direkt mot bilens golv och väggar. För lammkött krävs inget salmonellaintyg, så det kommer att få säljas i Sverige.

- Generellt sett är det fritt fram för animaliska produkter inom EU, säger Jonas Karlsson.

Användas vid begravning

Arvid Nordland säger att transportförhållandena kan vara bristfälliga, men att det inte nödvändigtvis betyder att köttet i sig stoppas:

- Även om tranportförhållandena inte är okej så betyder inte det att det är direkt farligt. Det är inte så pass dålig hygien att vi bedömer det här farligt att äta.

Införsel av kött på det här sättet är dock relativt litet, enligt Jonas Karlsson.

- Det är ingen organiserad verksamhet direkt, det finns inte så mycket pengar att tjäna så det sker inte speciellt frekvent, säger han.

Köttföretagaren som äger skåpbilen hävdar att nötköttet inte var avsett för försäljning, utan ska användas vid en begravning.