Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här, vid den så kallade knarkrondellen, hotas barn och föräldrar. Arkivbild.

Ny grind och vakt hjälper förskola

Den förskola i Malmö som flyttat delar av sin verksamhet efter hot från knarklangare får nu hjälp av både polis och kommun.

Förskolan Källan ligger strax intill en rondell som är allmänt känd som "knarkrondellen" i Malmö. Nu har problem med droghandel i området tvingat förskolan att ändra delar av sin verksamhet. Detta efter att föräldrar hotats av knarklangare i samband med att de kommit för att hämta sina barn, skriver Sydsvenskan.

Uppgifterna har fått polisen att agera. Polismästare Stefan Sintéus i Malmö säger att det under en längre tid pågått polisiära aktiviteter i området riktat mot just narkotikahandeln.

- Vi ska nu hjälpas åt i det här tillsammans med kommunen, säger han till TT.

Ulla Sundin har fått besked om att en Securitasvakt kommer att finns på plats vid förskolan från klockan 14 på eftermiddagarna. Fastighetsförvaltaren MKB som äger förskolebyggnaden har också beställt en ny metallgrind till förskolans entré.

- De vet precis vilken sorts grind vi vill ha och behöver. Det finns liknande grindar till andra byggnader runtomkring här. Sedan får vi utvärdera om de här åtgärderna räcker, säger Ulla Sundin, till TT

Flyttas till parken

Den senaste tiden har knarklangare riktat flera hot mot föräldrarna, bland annat har de vid något tillfälle hindrats att komma in till förskolan. Främst är det efter lunch, när knarkhandeln börjar ta fart, som hoten uppstått. Det har gjort att förskolan nu fattat beslutet att flytta verksamheten på eftermiddagarna till Folkets park.

- Vi är en uteförskola. Men vi har helt enkelt lagt om tiderna så att vi är inne här på förmiddagarna när de här personerna förmodligen sover. Sedan går vi till parken på eftermiddagarna så att föräldrarna kan hämta sina barn där, säger Ulla Sundin.

I eftermiddag kommer Sintéus tillsammans med lokalpolisområdeschefen träffa representanter från kommunen. Bland annat ska saker som belysning och ökad polisiär närvaro avhandlas.

- Vi ska diskutera fysiska åtgärder på platsen, så att vi inte fortsätter ha den situationen som förskolan nu upplever, säger Sintéus.

Starka reaktioner

Skriverierna har också gett reaktioner på sociala medier. "Blir så förbannad! Det är knarklangarna som ska bort, inte barnen. Malmöbarnen har företräde till stadens gator", skriver kommunstyrelsen ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) på Twitter.

Även Riksförbundet narkotikafritt samhälle har reagerat på Twitter: "Vad i helsicke gör polisen?".