Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kniven som användes vid dubbelmordet i Linköping 2004. Arkivbild.

Ny dna-prövning kan lösa dubbelmord

Dna från den gäckande dubbelmördaren i Linköping ska skickas till ett laboratorium i Nederländerna. Syftet är att få fram mer om mannens utseende, bland annat hans ögonfärg.

Polisen trappar upp jakten på den okände man som mördade två personer i Linköping 2004 genom en ny dna-analys, rapporterar Sveriges Radio.

- Man kan få fram ytterligare information. Det handlar om ögonfärg, hårfärg, hudfärg och om personen i fråga har fräknar eller inte, och andra utseendedrag, säger Marie Allen, professor i rättsgenetik vid Uppsala universitet, till TT.

"Viktigt verktyg"

Hon betonar att tekniken inte är hundraprocentig.

- Exempelvis ger blå eller brun ögonfärg mellan 90 och 92 procents säkerhet medan andra färger ger lägre säkerhet.

I oktober 2004 knivmördades en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna på öppen gata. Mördaren lämnade kniven och en mössa efter sig, och hans dna kunde säkras.

- De här analyserna kommer kunna bli ett viktigt verktyg för polisen. Det är ingen komplicerad teknik och de skulle gå att göra i Sverige framöver, säger Marie Allen.

Utifrån analyssvaret kan polisen få en bättre uppfattning om en misstänkt gärningsmans utseende.

Letar bland döda

Polisen vet redan nu att mördaren vid tidpunkten för mordet var kortklippt, hade mellanblond hårfärg och rökte eller snusade. Det framkom efter att hårstrån som hittades i mössan hade analyserats.

Och polisen letar även efter mördaren bland de döda.

- Vi har fått direktiv att nu prioritera att dna-topsa anhöriga till unga män som har tagit livet av sig mellan 2004 och 2011, berättade Pär-Åke Ekholm, inspektör vid polisen i Östergötland, för TT i slutet av juni.

Polisen har topsat ett 30-tal anhöriga utan resultat och på listan, som kommer från rättsmedicinalverket i Linköping, finns ytterligare ett 40-tal namn att arbeta sig igenom.

- Det här gör vi för man kan förmoda att gärningsmannen inte mådde så bra, säger Pär-Åke Ekholm.