Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford. Arkivbild.
Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ny demonstration – Malmöborna börjar samlas

I går var det Stockholm – i kväll hålls en ny antirasistisk demonstration i Malmö. Över 3 000 personer har anmält sitt intresse för att delta, men ännu har knappt 100 slutit upp.
– För mig står det här så nära hjärtat att jag måste komma hit, säger malmöbon Melissa Atshika.

ANNONS

Bakgrunden till protesten är den 46-årige svarte amerikanen George Floyds död i USA i samband med ett polisingripande. Reaktionerna och avskyn är stor, och händelsen blev startskottet på demonstrationerna som sker runt omkring i världen.

– Jag har varit väldigt ledsen de senaste dagarna och inte vetat vad jag ska göra, säger malmöbon Melissa Atshika.

Hon är en av de knappt hundra som hittills tagit sig till Ribersborg i Malmö för att protestera mot rasism under kvällen.

– De har ju munskydd som delas ut och jag har med handsprit och kommer hålla distans. Vi gör så gott vi kan – men för mig står det här så nära hjärtat att jag måste komma hit, säger Atshika.

ANNONS

Oroligt i Stockholm

Även i Sverige vill många stötta Black lives matter-rörelsen, men under onsdagen utbröt oroligheter efter det att polisen upplöste demonstrationen i Stockholm – på grund av coronarestriktionerna som inte tillåter folksamlingar över 50 personer.

Trots det har arrangören i Malmö fått tillstånd om att hålla en demonstration på Ribersborgsstranden.

– Vi har att förhålla oss till Folkhälsomyndighetens riktlinjer och vi har arrangörens förståelse för detta, men vi har möjlighet att upplösa demonstrationen. Men vi kommer att använda oss av samtal och dialog så långt det någonsin går, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Omöjligt i centrala Malmö

Över 3 000 personer hade under sen eftermiddag anmält sitt intresse för demonstrationen på Facebook. En av arrangörerna, som uppmanar deltagarna att bära munskydd samt att hålla avstånd, skriver i ett inlägg att man kommer ha ordnat med 50 platser markerade för deltagare.

Malmöbon Kebe Amadou håller upp en skylt och gör sig redo för demonstration. Han tror fler kommer ansluta under kvällen. Han understryker att han ör frisk och känner sig säker, och att han självklart inte kommit hit om han haft symptom.

– Om man ser någon bli dödad, så glömmer man corona. Jag glömmer corona i dessa tider, säger han.

Polisen är nöjd med att demonstrationen kommer att hållas på ett stort och öppet grönområde.

ANNONS

– Det hade varit omöjligt att genomföra den i centrala Malmö. Vi är nöjda med platsen. Man måste ha stor respekt för coronasituationen, men samtidigt måste vi värna yttrandefriheten och den står vi bakom till 100 procent. Det är en balansgång för oss alla att gå, säger Westford.

Anna Karolina Eriksson/TT

Daniel Kihlström/TT

Kebe Amadou demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen.
Kebe Amadou demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen. Bild: Andreas Hillergren/TT
Yasser Alsalamah demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen.
Yasser Alsalamah demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen. Bild: Andreas Hillergren/TT
Melissa Atshika demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen.
Melissa Atshika demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen. Bild: Andreas Hillergren/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS