En ny behandlingsmetod skulle kunna rädda cancerpatienter. Men metoden är samtidigt dyr och riskabel. Arkivbild.
En ny behandlingsmetod skulle kunna rädda cancerpatienter. Men metoden är samtidigt dyr och riskabel. Arkivbild.

Ny cancerbehandling räddar svårt sjuka

En ny revolutionerande behandlingsmetod för svårt cancersjuka patienter är på väg att godkännas av EU. Men om och när metoden kommer att nå Sverige är oklart.

ANNONS
|

Behandlingen, kallad CAR-T-cellsmetoden, går i korthet ut på att man tar blod från en cancersjuk person och utvinner så kallade t-celler från blodet. Sedan fogas dessa celler samman med syntetiskt DNA för att därefter återföras i patientens blodomlopp.

- De här cellerna har nu lärt sig att känna igen och angripa cancer. T-cellerna fungerar som aggressiva massmördare som attackerar och förgör cancercellerna i kroppen hos den sjuke, säger Jonas Mattsson, professor vid Karolinska institutet, till SVT Nyheter.

ANNONS

Metoden har prövats på svårt sjuka patienter i USA med anmärkningsvärt positiva resultat: Runt 90 procent har svarat på medicinen. Behandlingen är dock dyr med en kostnad på omkring fyra miljoner kronor per dos. Dessutom blir de som behandlas ofta mycket dåliga, vilket kräver intensivvårdsbehandling.

Europeiska läkemedelsmyndigheten Ema väntas i sommar ge grönt ljus för behandlingsformen i EU. Men om och när den kommer till Sverige är oklart, något som har fått Blodcancerförbundet att reagera.

- Det här är en behandling som ska bota. Ja, den är extremt dyr, men det måste ställas i relation till att de som får behandlingen kan bli friska och kan bidra till samhället igen, säger Lise-Lott Eriksson på förbundet till SVT Nyheter.

TT

ANNONS