Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från läckaget i Östersjön, tagen av den svenska Kustbevakningen den 27 september. Arkivbild.
Bild från läckaget i Östersjön, tagen av den svenska Kustbevakningen den 27 september. Arkivbild. Bild: Svenska Kusbevakningen

Ny brottsplatsundersökning vid Nord Stream

En kompletterande brottsplatsundersökning ska göras vid Nord Stream. Det har den ansvarige åklagaren i utredningen om misstänkt grovt sabotage mot gasledningarna i Östersjön beslutat.

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att förundersökningsledaren, kammaråklagare Mats Ljungqvist, tillsammans med Säkerhetspolisen begärt hjälp av Försvarsmakten. De nya undersökningarna ska göras inom den svenska ekonomiska zonen.

"Jag har beslutat att tillsammans med Säkerhetspolisen genomföra ett antal kompletterande undersökningar på brottsplatsen. Försvarsmakten har efter förfrågan beslutat att biträda förundersökningen. Försvarsmakten har de resurser och den expertis som behövs för att kunna undersöka brottsplatsen på det sätt som vi önskar", kommenterar Ljungqvist beslutet.

Medvetna attacker

Läckagen på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 från Ryssland till Tyskland genom Östersjön upptäcktes i slutet av september. Två av de fyra läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, de övriga i dansk ekonomisk zon.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes. Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Den 3 oktober beslutade åklagare Mats Ljungqvist första gången att spärra av området runt Nord Stream-läckorna, för att kunna göra en brottsplatsundersökning. Några dagar senare hävdes avspärrningarna och beskedet var att misstankarna om grovt sabotage hade stärkts efter undersökningarna.

Följder för djurlivet

De två läckorna i svensk ekonomisk zon hade från början gasuppkok som uppmättes till cirka 800–900 respektive 180 meter i diameter på havsytan. I mitten av oktober meddelade Kustbevakningen att läckorna inte längre syntes på havsytan.

Forskare på Norsk institutt for luftforskning (Nilu) anser att utsläppet saknar motstycke och uppskattar att upp mot 155 000 ton metangas kan ha nått atmosfären under de första tre dagarna, då merparten av gasen läckte ut.

Även om utsläppet inte kommer att ha en betydande påverkan på den globala uppvärmningen bedömer forskare vid bland annat Göteborgs universitet att det riskerar få följder för havs- och djurlivet.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till den 26 september. Den 27 september upptäcktes att Nord Stream 1 också läckte. Dagen efter meddelades ytterligare läckage.

Två av läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag, men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen.

Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig under förra hösten men har inte tagits i bruk på grund av Rysslands invasion av Ukraina.