Myndigheterna vill nu lyfta frågan om barn och ungas utsatthet.
Myndigheterna vill nu lyfta frågan om barn och ungas utsatthet. Bild: Lise

Ny analys uppmärksammar ungas brottsutsatthet

Ungas utsatthet för brott lyfts i en ny analys. Bland annat så pekas det på den stora skillnaden mellan unga kvinnor och mäns upplevda trygghet.
– Att utsättas för brott kan få förödande konsekvenser för den som drabbas, konstaterar Lena Nyberg från MUCF, en av myndigheterna bakom analysen.

ANNONS
|

Nästan hälften av alla i elever i årskurs nio säger sig ha blivit utsatta för sexualbrott, misshandel, rån, hot eller stöldbrott under 2019 – det är en del av den dystra läsningen som finns tillgänglig i en nysläppt, sammansatt analys av Barnombudsmannen och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Med den kortare analysen om ungas utsatthet, vars siffrorna kommer från Brottsförebyggande rådet och där de sammansatts siffror mellan 2015 och 2020, hoppas myndigheterna nu lyfta frågan om barn och ungas utsatthet.

Bild: Felix Oppenheim

– Att utsättas för brott kan få förödande konsekvenser för den som drabbas. Rädslan kan göra att unga börjar begränsa sin tillvaro och undvika olika sammanhang, att deras levnadsvillkor försämras, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg i ett pressmeddelande.

ANNONS

LÄS MER:Alla barns rätt - får inte vara ett lotteri

Otrygg i sitt egna bostadsområde

Den totala utsattheten för brott skiljer sig inte markant mellan tjejer och killar, och det lyfts att sedan 2015 har det inte skett några större förändringar i barns och ungas utsatthet.

Däremot så finns det skillnader i vilken typ av brott som de utsätts för. Under 2019 uppgav 20 procent av tjejer i årskurs nio att de utsatts för sexualbrott, siffran för killar: sex procent. Samtidigt är killar med om mer lindrigt våld.

Även i den upplevda tryggheten under 2020 syns det en tydlig skillnad mellan könen. Medan 22 procent av unga män, 16 till 24 år, sades känna sig otrygga i sitt egna bostadsområde på kvällen, var siffran för unga kvinnor 44 procent.

– Det är ett samhällsproblem som kräver ett samlat grepp från myndigheter, regionala och lokala aktörer samt organisationer inom det civila samhället, konstaterar Lena Nyberg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS