Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Beatrice Ask (M) och rikspolischef Bengt Svenson på möte i Malmö.

Nu vill Ask skärpa vapenlagen

Bilden av Malmö som "Sveriges Chicago" saknar grund, enligt Sydsvenska handelskammaren. Samtidigt besökte justitieministern Malmös kommunstyrelse för att diskutera gängkriminaliteten.

- Vi behöver skärpa vapenlagen, säger Beatrice Ask (M).

Socialdemokraternas förslag om att tillåta hemlig avlyssning för en särskild brottskatalog, till exempel vid grova vapenbrott, har fått gehör hos Beatrice Ask.

- För att förbättra förutsättningarna för polisen så kommer en pågående utredning att få ett tilläggsuppdrag för att ta ställning till om hemlig telefonavlyssning bör användas, säger hon.

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) tycker att utredningen dragit ut på tiden. Han saknar förslaget i propositionen som regeringen lämnade till riksdagen i tisdags.

- Det vi efterfrågat, nämligen höjt straff för grovt vapenbrott och telefonavlyssning, fanns inte med i propositionen, säger han.

Köpenhamnspolisen var på plats för att beskriva hur de tacklar gängen. Den danska modellen innebär att olaga vapeninnehav i samband med gängkriminalitet bedöms hårdare - något som inspirerar både Beatrice Ask och Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S).

- Det finns saker som danskarna gjort som vi borde fundera över, säger Beatrice Ask som slog ifrån sig kritik om att den svenska vapenlagen är för slapp.

- Vi vill att man ska använda mer av straffskalan och att fler brott borde bedömas som grova. Vi har anledning att skärpa regelverket, men vi är inte för mesiga, säger hon.

Med stöd av brottsstatistik ger Sydsvenska handelskammaren en bild av ett Malmö som är betydligt bättre än sitt rykte. Rapporten heter "Rosengård är fredligast i hela Stockholm" och berättar att Malmöstadsdelen Rosengård, sett till antalet anmälda brott per invånare, ligger i nivå med de allra lugnaste delarna i Stockholmsområdet - Bromma och Älvsjö.

När det gäller dödligt våld, och försök till sådant våld, de två senaste åren ligger Malmö långt över Stockholm och Göteborg.

Rapportförfattaren, handelskammarens vice vd Per Tryding, menar att brottsligheten i Malmö mer hör ihop med stadens snabba tillväxt än närheten till kontinenten.

-Det är mer ett urbaniseringsproblem än ett Malmöproblem.